6.11 Kombuchascoby
De kombuchascoby noemen ze ook wel een zwam omdat deze zo uitziet. Een platte schijf, bestaande uit heel veel laagjes. Het is een samengesteld levend organisme dat bestaat uit 2 soorten azijnzuurbacterien, MZB en diverse gistculturen. Kombuchadrank is een gefermenteerde theedrank gemaakt met deze zwam. De thee dient als voeding en groeistimulator voor de zwam. […]
6.10 Waterkefirscoby
SCOBY symbiotic culture of bacteria and yeast Waterkefir is een kolonie van bacteriën en gisten die in symbiose leeft. Deze bacteriën en gisten zijn in wisselende hoeveelheden en samenstellingen aanwezig. In de bacteriestam zit o.a. lactobacillus en streptococcus en in de gisten o.a. de candida. Ze zitten aan elkaar geplakt door een soort suikergel. Dit […]
6.9 No-waste fruit
Fruit dat overrijp en wat plekjes heeft wordt vaak onnodig weggegooid. Om dit fruit toch een bestemming te geven kan er vanalles mee gedaan worden. Is het fruit overrijp en wat melig dan kan dit gejuiced worden.Een overrijpe banaan kan een aanvulling zijn maar gebruik daar niet teveel van.Overrijpe bananen kunnen ingevroren worden voor een […]
6.8 Tepache
Tepache is een gefermenteerde ananasdrank afkomstig uit Mexico.Je gebruikt alleen de schillen van de ananas.De micro-organismen in tepache zijn de natuurlijke gisten op de schil en melkzuurbacteriën.Het is een bubbeldrank met weinig tot geen alcohol. Er zijn altijd 4 hoofdingrediënten:suiker, ananasschil, kaneel en water als fermenteermedium. Het sap van de ananas gebruiken we graag in […]
6.7 Siroop van flespompoen
Benodigdheden Slowjuicer Maatbeker Plank Mes Weegschaal Weckpot van 1 liter Ingrediënten Bij deze ingrediëntenlijst staan niet overal gewichten en hoeveelheden, waarom dit zo is zie je in de bereidingswijze staan. 1 middelgrote flespompoen Fijne rietsuiker 1 sinaasappel Rasp van ½ sinaasappel 1 steranijs Na fermentatie 120 g citroensap van verse citroenen 200 g rietsuiker Fijn […]
6.6 Gemberdrank
Gefermenteerde dranken Gefermenteerde dranken zijn aantrekkelijke vervangers van reguliere alcoholische drankjes. Ze hebben een aanzienlijk gezondheidsvoordeel en bevatten geen of soms een spoor alcohol. Bekend zijn de dranken gemaakt van kefir en kombucha. In deze cursus leer je ook om dranken te maken met o.a. gember en ananasschil en diverse combinaties. Sla alvast beugelflessen in […]
6.5 Gerfermenteerde chili pepers
Benodigdheden Schoon weckglas Zakje gevuld met water Maatbeker Weegschaal Blender Keukenmachine Zeef Schone jampot/potje met deksel Ingrediënten voor 4 personen 500 g rode pepers 2,5 % zout aan de hand van het gewicht van de pepers 1 teentje knoflook 100 ml appelciderazijn 100 gr rietsuiker Optioneel 5 cm fijngehakte gember Zout Optioneel, extra suiker en/of […]
6.4 Kimchi Chinese kool, mousseline van aardappel en paddenstoel
Wanneer 1 van de kimchi-recepten gecombineerd wordt met een mousseline van kruimige aardappel en olijfolie krijg je een verrassend geheel dat restaurantwaardig is. Benodigdheden Kookpan Pureeknijper Schilmesje Houten lepel Portioneerringen Pannetje om erwtjes te blancheren Warme borden Ingrediënten voor 4 personen 1 kg kruimige aardappel zout 50-75 ml olijfolie 100 ml plantaardige room nootmuskaat peper […]
6.3 Kimchi rode kool
Deze kimchi wordt iets anders gemaakt, lees het goed door. Benodigdheden Weckpot met klemdeksel van 1,8 – 2 liter Plastic boterhamzakjes Grote kom Grote zeef Foodprocessor of de kom van de staafmixer Ingrediënten 1 grote rode kool 1 grote winterwortel 1 kleine courgette 4 el zout Pasta 4 el gember 2 el shoyu 1 el […]
6.2 Kimchi paksoi of Chinese kool
Kimchi maken is een Koreaanse manier om kool te fermenteren. Je kunt het een beetje vergelijken met het maken van zuurkool maar dan met andere ingrediënten erbij. Het resultaat is echt heel anders dan bij zuurkool maar wel een ontzettend gezonde en heerlijk pittige smaakmaker voor bij je broodmaaltijd of warm eten. Het vergt wat […]