8.5 Zeewier en paddenstoelen zout

1. Kastanjepaddenstoelen zout Benodigdheden  Oven of dehydrator Ovenschaal bij de oven Koffiemolen of nutribullet Plank Mesje Keukenpapier Glazen potje met schroefdeksel Ingrediënten 250 g verse kastanje paddenstoelen grof zeezout of Himalaya zout Bereidingswijze Maak de paddenstoelen schoon door het uiteinde van het steeltje te snijden en de hoed schoon te vegen met keukenpapier, was ze […]

8.4 Tapioca parels en crackers

De recepten die nu volgen vormen een leuke uitdaging. Ze zorgen voor een krokante textuur in het gerecht.Het leuke is dat jezelf allerlei variaties kunt bedenken met deze recepten om jouw gerecht tot iets bijzonders te maken.Voor de crackers moet het crackerbeslag eerst gegaard worden, daarna heeft het een lange droogtijd, dat vergt wel wat […]

8.3 Crèmes

1. Kurkumacrème Bij dit recept maken we eerst kurkumaolie, dit recept kun je vinden bij de oliën. Benodigdheden  Staafmixer Beker van de staafmixer Ingrediënten 60 ml aqua faba 3 el sushiazijn 3 el Griekse plant-based yoghurt 300 ml kurmumaolie zie recept 8.5 bij oliën  peper zout 1 g xantana optioneel Bereidingswijze Doe de aqua faba, […]

8.2 Basisrecepten voor veganaise

Plant-based mayonaise, de zogenaamde veganaise, is een uitdaging om te maken. De lecithine, de emulgator, die in eigeel zit of de bindende factoren van eiwit maken het een lastige opgave maar niet voor YUBA. De twee volgende veganaises zijn voorbeelden van basisrecepturen, uitbreiding met smaakstoffen en/ of het gebruik van de kruidenoliën zijn dan een mooie […]

8.1 Oliën

In de volgende recepten maken we diverse soorten oliën, veganaises, variaties op veganaises, mosterd en crèmes.Deze zijn op veel manieren te gebruiken in gerechten.Laat je inspireren. Algemene benodigdheden  Highspeedblender, thermomix, gewone blender of staafmixer Maatbeker Weegschaal *Bak met ijswater wanneer het recept hierom vraagt Kleinere bak Heel fijn zeef of passeerdoek Schone flessen of potten […]

8.0 Smaakmakers

Module 8

In deze module staat de focus op smaak. Met name de onderdelen die smaak kunnen toevoegen. Smaak is een belangrijk aspect in de plant-based keuken, het vergt soms extra inspanning om gerechten lekker te maken. Onze tong is het orgaan dat smaken waarneemt. De bekendste smaken zijn zuur, bitter, zout, zoet en umami. Er wordt […]