Benodigdheden
- Kookpan met deksel
- Spiraalsnijder, heb je die niet maak dan lange juliënne
- Oven
- Ovenschaal
- Schilmes
- Koksmes
- Vergiet of zeef
Ingrediënten 4 personen
- 2 gemiddelde courgettes
- 2 grote zoete aardappelen
- 200 gram belugalinzen
- 50 ml sushiazijn
- 50 ml olijfolie
- 2 el mirin
- 1 citroen, zeste en sap
- Peper
- Zout
- Verse kruiden
- Zaden
- Noten
Bijzonderheden
– Week de belugalinzen 2-4 uur
Bereidingswijze:
- Zet de oven aan op 180°C.
- Kook de zoete aardappelen in de schil gaar in water met zout. Het maakt niet veel uit of je ze met koud of kokend water opzet.
- Controleer de gaarheid met een schilmesje. Glijd je er makkelijk in met een schilmesje dan zijn ze gaar. Door de verscheidenheid in soorten en land van herkomst van de zoete aardappel is de kooktijd ook verschillend. Een gemiddelde kooktijd is 20 minuten.
- Giet ze daarna af en laat ze afkoelen tot lauw.
- Haal hun schil eraf, maak schijven van 2 cm dik en leg ze in een ovenschaal. Druppel er wat olijfolie overheen, breng op smaak met peper en zout.
- Gaar de zoete aardappelschijven na op 180°C totdat ze lichtjes karamelliseren. Laat ze afkoelen.
- Spoel na het weken de linzen even schoon. Doe dit in een vergiet of zeef.
- Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg er geen zout aan toe. Zout kan de kooktijd vertragen.
- Doe de geweekte en gewassen linzen erin, breng het water weer aan de kook en laat ze 1-2 minuten doorkoken.
- Doe het deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de linzen 10 minuten zo staan, giet ze daarna af in een zeef. Bewaar deze tot gebruik in een kom.
Veganaise van de avocado’s
Benodigdheden
- Blender
- Plank
- Mes
- Schilmesje
- Stukje plastic folie
Ingrediënten 4 porties
- 2 avocado’s*
- 100ml olijfolie
- 75 ml sushiazijn
- 1-2 tl mirin.
- Sap van 1 citroen of limoen
- Rasp van een halve citroen of hele limoen
Bereidingswijze:
- Snijd de avocado in de lengte doormidden.
- Prik het schilmesje in de pit en draai deze eruit.
- Verwijder het vruchtvlees, meng dit met de overige ingrediënten en mix in de blender tot een crèmige dressing.
- Doe het geheel in een kommetje dek af met een stukje plasticfolie.
- Neem de courgette en was deze. Schil de courgette niet. Maak spiralen of lange juliënne van de courgette.
- Maak een dressing van sushiazijn en de olijfolie, breng op smaak met citroen en de mirin.
- Breng de beluga linzen en de courgette op smaak met wat van de dressing.
- Voeg peper en zout toe naar behoefte. Verdeel de linzen over 4 borden, drapeer de courgette over de linzen en leg de zoete aardappel eromheen. Garneer met wat je lekker vindt, verse kruiden, noten of zaden.
*Avocado’s zijn zeer voedzaam,het kweken ervan heeft echter een groot nadeel. Er is wel 800-1000 liter drinkwater per kilogram vruchten nodig om ze te laten volgroeien.
Dit is in landen waar water vaak heel schaars is voor de lokale bevolking. De hoeveelheid water die nodig is voor de groei is afhankelijk van de bodemgesteldheid, de grootte en groeistadium van de avocadoboom en het klimaat waar deze staat.
Eet ze met mate.