Het koken van plantaardige gerechten is voor veel chefs een uitdaging, waarbij de mate van succes kan verschillen. Het vereist namelijk creativiteit en kennis van verschillende technieken om een goed en verrassend resultaat te behalen. Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden bij de bereiding van plantaardige producten.
Naast de klassieke bereidingstechnieken zoals stomen, koken en blancheren, zijn er ook populaire technieken beschikbaar die mooie variaties in bereidingen kunnen opleveren.
Enkele voorbeelden hiervan zijn roken, fermenteren (module 6), vriezen en drogen.
Frituren is een techniek om structuur en smaak te veranderen en kan worden ingezet om een gerecht naar een ander niveau te tillen.
Hoe een techniek kan worden toegepast komt terug in de omschrijving van de recepturen.
Het maken van plantaardige, boter, kaas, melk (module 4) en het maken van een roomachtig product vereist specifieke kennis en oefening.
Op het gebied van plantaardige vervangers van boter, kaas, melk en room is veel te koop.
Het vergelijken van smaken en experimenteren met deze producten kan bijdragen aan het ontwikkelen van vaardigheden op dit gebied.
Bij Yuba werken we met diverse producten op basis van peulvruchten, kokos, soja en rijst.
In de volgende recepturen staan technieken en bereidingswijzen uitgewerkt om zelf mee te variëren.