Het volgende recept wordt gemaakt in twee fases.
De knolselderijvlokken die uiteindelijk ontstaan, lijken op het vis- of krabvlees.
Door toevoeging van verschillende producten uit de zee, krijgt het gerecht een “zee-achtige” smaak.

Je kunt de knolselderijflakes verder op smaak brengen met ingrediënten die je gewoonlijk gebruikt voor een tartaar van verse vis of krab.

Welke producten zorgen voor deze smaken:
Zeewier is een prachtig product om te gebruiken.
Zowel vers als gedroogd zeewier zorgt voor een mooi resultaat.
Aardse smaken en smaken van de zee komen in bijvoorbeeld dit gerecht tot elkaar en verwarren de eter.
Deze verwarring maakt dat het gerecht uitdagend is om je gasten voor te zetten.

Technieken

Poffen in aluminiumfolie
Vriezen om structuur te veranderen

Benodigdheden 

  • Vacuümeer apparaat
  • Zakken
  • Vriezer
  • Oven
  • Aluminiumfolie
  • Schilmesje
  • Vorken
  • Plank
  • Mes

Ingrediënten

  • Zoveel knolselderij als je wil maken
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze, begin 2,5 dag van tevoren

  1. Zet de oven aan op 180°C
  2. Zorg dat de knolselderij schoon is en de wortelaanzet vrij is van zand en grond.
  3. Droog de knolselderij grondig met een keukendoek, laat de wortelaanzet eraan zitten, is deze te complex vuil haal hem gedeeltelijk weg.
  4. Plaats de knolselderij op een stuk aluminiumfolie en druppel olijfolie over de knol. Voeg peper en zout toe.
  5. Vouw de folie dicht en leg het pakket met de vouwen naar boven in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven.
  6. Controleer na 45-60 minuten of de knolselderij gaar is, afhankelijk van de grootte kan dit verschillen. Dit kun je doen door met het schilmes door de folie heen te prikken. Als het mes makkelijk in de knol glijdt, is deze gaar.
  7. Haal de knolselderij uit de oven en laat hem volledig afkoelen in de folie.
  8. Haal de knolselderij uit de folie en vacumeer deze, leg hem vervolgens in de vriezer. Om voldoende vriesschade op te lopen moet hij minstens 2 dagen in de vriezer liggen. Celstructuren gaan stuk en daardoor verandert de knol van structuur en textuur.
  9. Het handige van deze fase is dat dit dagen of weken van tevoren met een grote hoeveelheid gemaakt kan worden, proef wel eerst of de smaak is wat je van het gerecht verwacht. Laat de knolselderij gerust in de vriezer liggen totdat je hem nodig hebt. Dit kan tot een jaar.

De fase na het vriezen

  1. Laat de knol op een plek in de keuken ontdooien, pel de schil eraf en maak flakes van het vruchtvlees, je merkt dat de knolselderij totaal veranderd is.
  2. Doe dit met je vingers of eventueel met behulp van twee vorken.

Op smaak maken

Voor één medium knolselderij: zie ingrediënten.

Benodigdheden 

  • Kom
  • Plank
  • Mes
  • Vork

Ingrediënten

  • 1 medium knolselderij uit de vriezer
  • 1 stuk verse wakamé naar smaak
  • 4 el kappertjes, fijngehakt
  • Een handje zeekraal, kort geblancheerd en teruggekoeld
  • 1 el zeewierpoeder, bijvoorbeeld roodwier zie recept zeewierzout
  • Zeesla-zout, zie recept
  • 2 el sushiazijn
  • 4 el veganaise
  • 4-6 takjes dille, gerist en fijngehakt
  • 1 friszure appel in brunoise
  • Evt. 2 el gare quinoa en/of 1 el chiazaad

De toevoeging van zeewierparels maken van dit gerecht een ware smaakbeleving.
Deze zijn te koop in de groothandel.

Bereidingswijze

  1. Maak flakes van de knolselderij als dit nog niet gedaan is.
  2. Meng alle ingrediënten onder elkaar en breng dit op smaak met peper en zout.
    Varieer gerust met diverse ingrediënten, dit is een basisrecept dat uitgebreid kan worden.