Karaage, Japanse kooktechniek om te frituren na marinade.

In Japan wordt dit gedaan met vis en kip, bij Yuba gebruiken we onder andere jackfruit of palmhart

Eerst wordt gemarineerd, daarna gecoat met een mengsel van aardappelzetmeel of maïzena en een weinig bloem om de structuur van de coating te versterken

Benodigdheden

  • Pan om te frituren
  • Schepnet of schuimspaan
  • Keukenpapier
  • Plaatje of groot bord
  • Blender of staafmixer
  • Zeef
  • Thermometer voor hoge temperaturen

Ingrediënten Tempura-beslag

  • 1 blik jackfruit, uitgelekt
  • 100 g maïzena
  • 50 g bloem
  • 1 tl zout

Marinade

  • 2 el moutazijn of appelciderazijn
  • 2 el mirin
  • 2 el zoete sojasaus
  • 1 el shoyu
  • Sap en rasp van 1 limoen
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 4 cm gember fijngehakt
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 1 el (gefermenteerde) chilisaus
  • 2 el olijfolie
  • 2 el tahin
  • 1 liter rijst- of arachideolie
  • Voor na het bakken:
  • Zoete chilisaus
  • Limoenpartjes

Bereidingswijze

  1. Mix de marinade in een kleine blender of met een staafmixer.
  2. Neem een kom, doe hier het uitgelekte jackfruit in en meng met een hand de marinade onder het jackfruit. Druk zachtjes op de stukjes vruchtvlees zodat de vezeltjes losser liggen.
  3. Laat dit vervolgens 3-4 uur marineren.
  4. Meng bloem en maïzena, voeg er een tl zout aan toe.

    Na marinadetijd

  5. Doe rijst- of arachideolie in de pan en verhit deze tot 180°C.
  6. Haal het jackfruit uit de marinade en haal de stukjes vlak voor frituren door het maïzenamengsel.
  7. Bak ze goudbruin en leg ze daarna op keukenpapier om uit te laten lekken, serveer warm.

    Geef dit samen met zoete chilisaus en limoenstukjes.