Introductie plant-based kaas maken

Het maken van plant-based kaas is iets waarvoor je diverse ingrediënten nodig hebt die niet standaard in je voorraad liggen.

De meningen zijn verdeeld over het gebruik van probiotica-capsules  in de bereiding maar aangezien deze voedselveilig zijn kan het weinig kwaad. Koop probiotica-capsules wel bij verantwoorde natuurvoedingswinkels.

De capsules worden ingezet bij eenvoudige basisrecepturen.
Er ontstaat een lichte fermentatie die wel steeds zuurder kan worden.

Andere starters zijn waterkefir, kokoskefir en rejuvelac.
Waterkefir is online te koop, kokoskefir wordt gemaakt van kokoswater en water kefir en rejuvelac wordt gemaakt van granen en water. 

Wanneer er geen fermentatieproducten gebruikt worden kan een basic plant-based kaas gemaakt worden. Door lactid acid poeder of citroenzuurpoeder aan de massa toe te voegen puur voor de smaak komt de smaak aardig in de buurt. Narijpen hoeft dan ook niet.

Smaken die je kunt toevoegen zijn:

  • Miso
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Diverse kruiden in droge vorm
  • Gistvlokken
  • Zuren in droge vorm
  • Kimchipoeder

De massa kan ook gebonden worden met:

  • Kappa
  • Agar agar
  • Tapiocameel
  • Rijstmeel

Dit passen we echter niet toe en maakt bereiding ook een stuk moeilijker.

Kokosolie kan wel ingezet worden voor het mondgevoel, dit smelt weg in de mond.
Het maakt de kaas steviger wanneer deze gekoeld is.

In deze cursus gaan we aan de slag met een eenvoudig basic plant-based recept waarmee je diverse variaties kan uitproberen zonder dat het te ingewikkeld wordt.

Benodigdheden 

  • Highspeedblender
  • Oven of droogoven
  • Kom
  • Schaaltje
  • Siliconen spatel
  • Plasticfolie
  • Kaasvorm of siliconen vorm
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Keukenrobot/machine

Ingrediënten

  • 400 g geweekte rauwe cashewnoten van de beste kwaliteit (265 g droge)
  • 100 ml water
  • 1 probiotica-capsule van goede kwaliteit

Bereidingswijze

  1. Spoel de geweekte noten goed af.
  2. Doe de noten in de beker van de blender en voeg het water toe.
  3. Blend en stop regelmatig de blender om de omhoog gespatte notenstukjes omlaag te duwen met een spatel.



  4. Zorg dat er geen oververhitting ontstaat, wacht dan even tussendoor en laat de massa wat afkoelen.
  5. Maak de capsules open en voeg het poeder toe aan de lauwe massa, maar let op, niet wanneer de massa te heet is.
  6. Pulse nu een paar keer het poeder onder de massa.
  7. Doe de massa in een kom en meng het geheel nog een keer goed door met een spatel.
  8. Spreid de massa nu uit op een plaatje en dek af met plasticfolie.
    Zet het in een droogoven of oven met een temperatuur van 40 graden, laat het 24-30 uur fermenteren.



Nu is de massa klaar om er smaak aan toe te voegen

Ingrediënten

  • 30 g lichte miso
  • 25 g gedroogde zwarte olijven
  • 25 g gedroogde kappertjes
  • 1 tl knoflookpoeder of uienpoeder
  • 2 g zout
  • 15 g gistvlokken
  • 1 el agavesiroop
  • Zwarte peper naar smaak
  • Evt chiliflakes

Bereidingswijze

  1. Meng de bovenstaande ingrediënten in een kleine blender of foodprocessor.

  2. Doe de kaasbasis in een kom van een keukenrobot

  3. Meng met het spatelopzetstuk tot een goed gemengde massa.

  4. Doe deze massa in vormen, dek niet af en zet het in de vriezer.

  5. Haal de massa uit de vormen en zet deze afgedekt met een schone doek in een schoon kommetje in de koeling, laat het een paar dagen tot 4 weken rijpen, kijk uit dat er geen schimmel op komt, zet het dus op een goed schoongemaakte plek in de koeling.
  6. Controleer regelmatig.

    Je kunt ervoor kiezen om per portie te experimenteren met ingrediënten.
    Denk aan fijngehakte nootjes, zaden, gedroogd fruit, gedroogde kruiden enz.

Met deze laatste foto zijn we aan het einde gekomen van een geweldige plant-based reis.

Geniet van de recepturen en hopelijk is jullie kennis enorm verrijkt!