Benodigdheden
- Oven of dehydrator
- Ovenschaal bij de oven
- Koffiemolen
- Kom
- Keukenpapier
- Glazen potje met schroefdeksel
Ingrediënten
- 150 g verse zeesla of ander zeewier
- grof zeezout of Himalaya zout
Technieken
- Drogen
- Blenderen
Bereidingswijze
- Bij zeewieren is het zo dat deze al wat zout bevatten. Door ze te drogen versterkt dit.
- Leg het verse zeewier in water zodat het grove zeezout waarin het bewaard wordt en eventueel zeediertjes eruit gespoeld worden.
- Ondanks de goede kwaliteitscontrole kan het wel eens zo zijn dat er een piepklein zeeslakje of mosseltje met het zeewier meekomt. Bij kant en klaar gedroogd zeewier komt dit ook voor.
- Spoel het zeewier nog eens goed na. Dep het droog met keukenpapier.
- Leg het zeewier in de dehydrator of in de oven en droog dit bij 50ºC.
- Weeg daarna het gedroogde zeewier en weeg 1/3 van het gewicht aan grof zout af.
- Maal eerst het zeewier, laat dit even afkoelen (door wrijving kan warmte ontstaan) en voeg dan het zout eraan toe en maal dit samen tot een fijn poeder.
Zie ook module 8.
Laat je het zout weg dan heb je zeewierpoeder
Informatie over vers zeewier
Het werken met vers zeewier is een van de mooiste manieren om plant-based gerechten interessant te maken.
Goed is het ook om te weten wat zeewier voor iemand doet in een plant-based leefstijl en daarom lichten we dit kort toe.
Het eten van vers zeewier kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden vanwege de voedingsstoffen die het bevat. Hier zijn een paar redenen waarom vers zeewier als gezond wordt beschouwd.
Voedingswaarde: Zeewier is rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitaminen (zoals vitamine A, C, E en verschillende B-vitaminen), mineralen (zoals jodium, calcium, ijzer en magnesium) en voedingsvezels. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede werking van het lichaam en ondersteunen verschillende lichaamsfuncties.
Zeewier bevat Vit B 12 maar eerlijkheidshalve is deze niet goed opneembaar voor ons, een supplement biedt daarin uitkomst.
Jodiumbron: Zeewier is een van de beste natuurlijke bronnen van jodium. Jodium is een essentieel mineraal voor ons als mens omdat dit nodig is voor de productie van schildklierhormonen.
Antioxidanten: Zeewier bevat verschillende antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en verschillende flavonoïden.
Ze hebben hierdoor ontstekingsremmende eigenschappen.
Zeewieren zijn ook vezelrijk.
De 5 soorten zeewier die we bij Yuba gebruiken zijn:
- Kombu royal
- Dulse
- Zeeboontjes
- Zeesla
- Wakame
Verse zeewier kan in van alles verwerkt worden, bouillons, pasta, stoofgerechten. Bij Yuba drogen we het ook graag en vermalen dit als poeder om net een extra smaak aan een plant-based gerecht te geven. Zie receptuur zeewierzout, laat het zout dan weg.
De combinatie met zilte groenten zoals zeekraal, lamsoor, zeevenkel, salty fingers, zeebanaantjes en zeeaster geeft een gerecht nog meer gelaagdheid in smaak.
Je kunt deze zitle groenten klein hakken en in het gerecht verwerken of er als decoratie op leggen, beiden kan uiteraard ook.