Dit recept betaat uit twee delen waarbij in recept 10.7 de techniek van het maken van een espuma beschreven wordt met een stukje theorie.
Benodigdheden
- Pannen
- Plaatje om op te werken
- Uitsteker
- Blender
- Precisieweegschaaltje
- Paletmesje
- Doek en zeef
- Maatbeker
- Mandoline
- Plank
- Mes
- Kommen
- Doos met klemdeksel
- Weegschaal
- Mandoline
- Dunschiller
- Platte bak van 35×35 cm of twee of 3 kleinere
- Sifon
- Plastic afdekfolie
Ingrediënten
- 300 g water
- 140 g appelciderazijn
- 200 g suiker
- 1 tl zout
- 120 gr rode ui
- 5 gr verse tijm
- 2,7 gr agar
- 1 flespompoen waarvan 100 g flespompoen in dit gedeelte van het recept gebruikt wordt, de rest voor de espuma.
Bereidingswijze
Maak dit 1 dag van tevoren i.v.m. de kleur die de uien moeten afgeven aan de pickle, de pickle van pompoen kan nu ook al gemaakt worden.
- Schil de flespompoen en neem van de hals 100 gram. maak er schijfjes van met de mandoline. Daar wordt micro-brunoise van gesneden dus maak de schijven niet dikker dan 2-3 mm.
- Maak pickle, kook daarvoor het water, tijm, suiker, zout en azijn op totdat de suiker geheel gesmolten is.
- Maak ringen van de rode ui en microbrunoise van de pompoenschijven. Doe dit eventueel met de mandoline. Doe beiden in een apart bakje.
- Giet de nog hete vloeistof gedeeltelijk over de uienringen en een klein gedeelte over de pompoenbrunoise.
- Laat dit samen in de koeling afkoelen totdat de uien hun kleur hebben afgegeven aan de pickle.
De volgende dag, maak dit samen met de rest van het recept.
- Zeef de uien in een zeef boven een maatbeker en bewaar de uien. Meet 300 ml van de vloeistof af.
- Meng met een garde de agar onder 300 ml pickle-vloeistof en kook dit op tot 90°C, laat dit ongeveer 1-2 minuut op klein vuur koken, stort de vloeistof uit in de platte bak en zet deze in de koeling.
- Laat volledig stollen en geleren. Steek daarna ringen uit maar laat ze in het geheel liggen tot gebruik, hierdoor zorg je ervoor dat ze niet kapotgaan. Het voorbereidende werk is nu klaar.
Dek het geheel af omdat de raviolis kunnen uitdrogen. Ze kunnen maximaal 12 uur van tevoren gemaakt worden.