Geïnfuseerde tamari

Tamari is een natuurlijk gebrouwen sojasaus die van toegevoegde waarde is voor je gezondheid.
Het infuseren is niet per se nodig om het vorige recept te doen slagen. Wanneer je het wil uitproberen dan volgt hieronder het recept. 

Maak deze tamari wanneer je daar zin in hebt, je zult versteld staan van de smaak.

Benodigdheden

  • 1 Weckpot met klemdeksel van 2 liter
  • Plastic boterhamzakje
  • Mes
  • Plank
  • Kom
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Zeef
  • Keukenpapier
  • Schilders-afplaktape
  • Stift
  • Trechter

Ingrediënten

  • 1 liter tamari, biologisch, bewaar de fles
  • 1 bol knoflook
  • 2 sjalotten
  • 100 g gedroogde paddenstoelen (shiitakes, cépes)
  • 50 ml sake
  • 50 ml mirin
  • 40 g gedroogde kombu, in stukken

Bereidingswijze

  1. Neem de paddenstoelen en zet deze ongeveer een half uur in lauwwarm water.
  2. Snijd de knoflookbol in de breedte doormidden. 
  3. Ontvel de sjalotten en snijd deze doormidden.
  4. Als de paddenstoelen voldoende geweekt zijn, zeef ze en leg ze op keukenpapier.
  5. Giet de tamari in de weckpot (bewaar de fles). Voeg dan alle ingrediënten toe aan de tamari in de weckpot.
  6. Vul 1 of 2 boterhamzakjes met water (controleer deze op lekken). Met deze zakjes verzwaar je de paddenstoelen om ze onder de vloeistof (tamari) te houden. Je zorgt ervoor dat de paddenstoelen afgesloten worden van de buitenlucht zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.



  7. Laat de weckpot zeker 2 weken in een donkere omgeving staan.
  8. Zeef na de 2 weken de tamari boven een maatbeker en vul de bewaarde fles weer met de nu geïnfuseerde tamari, schrijf op de afplaktape wat er in de fles zit en schrijf de datum erbij. Plak deze tape op de fles.
  9. Proef nu wat van de tamari, deze heeft zeer veel smaken opgenomen en is daardoor verrijkt. Zet de tamari in de koeling.