Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Koksmes
  • Kommen
  • Plank
  • Plasticfolie
  • Vergiet

Ingrediënten voor 4 porties

  • 300 g tofu
  • 4 cm gember, biologisch
  • 500 g oesterzwam
  • 4 el tamari ( voor geïnfuseerde tamari zie recept 2A, begin 2 weken van tevoren)
  • 2 el agavesiroop
  • 4-5 el olijfolie
  • 1 limoen, rasp en sap
  • 1 rode peper, zaadjes eruit
  • 1 tl kipkruiden
  • Zout (alleen nodig indien de kipkruiden zonder zout zijn)
  • Olie om in te bakken
  • Evt. rijst
  • Evt. verse kruiden
Ingrediënten Tofu met gember en oesterzwammen

Bereidingswijze

  1. Snijd de tofu in kleine blokjes.
  2. Scheur de oesterzwammen in brede stroken.
  3. Proef een stukje van de rode peper. Hierdoor krijg je inzicht over de scherpte, je ziet dit niet aan de buitenkant. Pittigheid is een persoonlijke voorkeur, dus gebruik zoveel je wil.
  4. Snijd de peper in kleine stukjes. Snijd de gember in heel fijne brunoise.
  5. Meng nu alle vloeistoffen zonder de olijfolie, voeg de gember, kipkruiden, rasp van de limoen en de peper eraan toe en meng met een lepel.
  6. Voeg nu de tofu en oesterzwammen eraan toe en meng voorzichtig met de hand.
  7. Meng nu als laatste de olijfolie eronder en dek de kom af met een stuk folie, laat 1-2 uur bij kamertemperatuur intrekken. Het mengsel mag ook een nacht in de koeling staan.
  8. Na het marineren
    Zet het vergiet in een kom en giet de gemarineerde oesterzwammen en tofu in het vergiet. Vang het vocht op.
  9. Zet de koekenpan op het vuur en verwarm, wanneer de pan warm is schenk je een dun laagje olijfolie in de pan. Laat dit even goed heet worden.
  10. Bak op hoog vuur de oesterzwammen en tofu goudbruin, houd het mengsel in beweging. Proef of het geheel voldoende op smaak is, voeg anders nog wat marinade toe en maak een bordje op.

Je kunt dit gerecht eten als lunch, bijgerecht of met rijst als hoofdgerecht. Strooi er gerust diverse verse kruiden overheen.

Geïnfuseerde tamari

Wanneer je het wil uitproberen ga dan naar het volgende recept, de smaak is bijzonder dus het uitproberen waard.