Benodigdheden
- 1 kookpan
- 1 wokpan
- 1 koekenpan
- Klein steelpannetje
- Plank
- Koksmes
- Zeef
- Kommen
Ingrediënten voor 4 porties
- 200 g dupuylinzen, 1 nacht geweekt, ze mogen ook gerust uit blik zijn, neem dan wel de biologische variant
- 50 ml sushi-azijn
- Sap en rasp van 1 limoen
- 20 ml mirin
- 600 g spinazie
- 200 g diepvriesdoperwten
- 200 g tofu
- 3 el lichte sojasaus
- 1 hoeveelheid bundelzwammen of oesterzwammen
- 3 el sushi-azijn
- Extra vierge olijfolie
- Lichte olijfolie om te bakken
- Zwarte peper
- Zout
Bereidingswijze
- Begin met de tofu. Maak kleine blokjes van de tofu en meng deze met de sojasaus. Laat ze een uur marineren.
- Spoel de voorgeweekte linzen af, breng ze aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en zet het vuur uit.
- Plaats een deksel op de pan en laat 10 minuten staan, controleer de gaarheid. Ze moeten gaar zijn, liefst nog in hun schilletje.
- Doe de linzen daarna in een zeef en laat ze uitlekken.
- Wok ondertussen de spinazie in 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie afkoelen.
- Maak de bundelzwammetjes schoon door het wortelpakket eraf te snijden, controleer op oneffenheden.
- Neem de kleine steelpan, doe hierin 3 el olijfolie en gaar de zwammetjes kort, voeg 3 el sushi-azijn eraan toe en laat op klein vuur even nagaren.
- Spoel de doperwten met kokend water, breng op smaak met zwarte peper en zout.
- Bak de tofu even kort op hoog vuur in een koekenpan met 4 eetlepels lichte olijfolie.
- Maak de gegaarde linzen aan met een dressing gemaakt van 50 ml sushi-azijn, 20 ml mirin en de rasp en het sap van 1 limoen en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de spinazie over 4 kommetjes, leg hierop de linzen, doperwten en de tofu en garneer met de bundelzwammetjes. Druppel eventueel wat dressing van de linzen eroverheen.