Benodigdheden

  • 1 kookpan
  • 1 wokpan
  • 1 koekenpan
  • Klein steelpannetje
  • Plank
  • Koksmes
  • Zeef
  • Kommen

Ingrediënten voor 4 porties

  • 200 g dupuylinzen, 1 nacht geweekt, ze mogen ook gerust uit blik zijn, neem dan wel de biologische variant
  • 50 ml sushi-azijn
  • Sap en rasp van 1 limoen
  • 20 ml mirin
  • 600 g spinazie
  • 200 g diepvriesdoperwten
  • 200 g tofu
  • 3 el lichte sojasaus
  • 1 hoeveelheid bundelzwammen of oesterzwammen
  • 3 el sushi-azijn
  • Extra vierge olijfolie
  • Lichte olijfolie om te bakken
  • Zwarte peper
  • Zout
Tofublokjes

Bereidingswijze

  1. Begin met de tofu. Maak kleine blokjes van de tofu en meng deze met de sojasaus. Laat ze een uur marineren.
  2. Spoel de voorgeweekte linzen af, breng ze aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en zet het vuur uit.
  3. Plaats een deksel op de pan en laat 10 minuten staan, controleer de gaarheid. Ze moeten gaar zijn, liefst nog in hun schilletje.
  4. Doe de linzen daarna in een zeef en laat ze uitlekken.
  5. Wok ondertussen de spinazie in 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie afkoelen.
  6. Maak de bundelzwammetjes schoon door het wortelpakket eraf te snijden, controleer op oneffenheden.
  7. Neem de kleine steelpan, doe hierin 3 el olijfolie en gaar de zwammetjes kort, voeg 3 el sushi-azijn eraan toe en laat op klein vuur even nagaren.
  8. Spoel de doperwten met kokend water, breng op smaak met zwarte peper en zout.
  9. Bak de tofu even kort op hoog vuur in een koekenpan met 4 eetlepels lichte olijfolie.
  10. Maak de gegaarde linzen aan met een dressing gemaakt van 50 ml sushi-azijn, 20 ml mirin en de rasp en het sap van 1 limoen en breng op smaak met peper en zout.
  11. Verdeel de spinazie over 4 kommetjes, leg hierop de linzen, doperwten en de tofu en garneer met de bundelzwammetjes. Druppel eventueel wat dressing van de linzen eroverheen.
Zoetzure dupuylinzen met spinazie, doperwten en tofu