Benodigdheden

  • Foodprocessor
  • Spatel
  • Kookpan, middelgroot
  • Zeef
  • IJswater
  • Knoflookpers
  • Highspeed-blender
  • Kaasdoek
  • Ovenschaal
  • Blender

Ingrediënten voor een schaal

(13-14 stuks)

  • 300 g diepvriestuinbonen (of verse)
  • 100 g tahini
  • ½ tl komijnpoeder
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Peper
  • Zout
  • 2 little gems
  • Zonnebloempitten


Groene kruidenolie

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de groene kruidenolie:
    Draai de druivenpitolie samen met de gehakte kruiden 5 minuten in de highspeed-blender op de hoogste snelheid. Giet daarna de olie door een kaasdoek en laat de olie afkoelen. Raadpleeg module 8 voor andere methoden met bijvoorbeeld een staafmixer.
  2. Zet een middelgrote pan met  water op het vuur. Voeg 1 tl zout toe en breng aan de kook.
  3. Voeg de tuinbonen aan het water toe, breng dit opnieuw aan de kook, en blancheer de tuinbonen door ze 3 minuten mee te laten koken.
  4. Giet ze daarna af in een zeef en doe ze meteen in het ijswater om de bonen vlot terug te koelen. Daardoor garen ze niet verder.
  5. Je kunt er nu voor kiezen om de bonen dubbel te doppen of om ze zo te laten.
  6. Doe de afgekoelde tuinbonen in de foodprocessor, samen met de tahini, knoflook en komijnpoeder.
  7. Laat de massa fijn draaien en voeg daarna beetje bij beetje de kruidenolie toe tot er een dikke humus ontstaat.
Groene kruidenolie
Humus

Pluk de blaadjes van de little gems. Doe voldoende water in een pan om de blaadjes te blancheren en breng dit aan de kook.
Blancheer deze blaadjes kort en leg ze daarna in ijswater. Dep de blaadjes droog en leg ze in een kom. Heb je geen zin om ze te blancheren, dat kan was ze dan en dep ze droog, de kleur is wat minder fraai maar de smaak is bijna hetzelfde.
De afwerking staat verderop in de tekst.

Citroenharissa

Ingrediënten voor 1 portie

  • 500 g rode puntpaprika
  • 2 chilipepers, zonder pitjes (of meer pepers als je wil)
  • 3 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 kwart gekonfijte citroen
  • Rasp van 1 verse biologische citroen
Ingrediënten citroenharissa

Bereidingswijze

  1. Zet de oven aan op 165 °C.
  2. Halveer de paprika’s, haal het zaad eruit.
  3. Haal de velletjes van de knoflook en verwijder het zaad uit de peper. Wil je de harissa pittiger laat de peper dan heel en de zaadjes erin.
  4. Leg alles op de ovenplaat, besprenkel met olijfolie, strooi er zout overheen en gaar het geheel. Controleer de gaarheid regelmatig, het vruchtvlees van de peper en paprika worden heel zacht.
  5. Snijd het vruchtvlees uit de gekonfijte citroen en maak kleine stukjes van de schil. Gooi het vruchtvlees weg. Rasp de verse citroen.
  6. Doe nu alle ingrediënten in de blender en maak er een pasta van. Doe daarna de pasta in een schoon potje. Zet het in de koeling.

Vul de little gemsbladeren met de humus, top af met wat citroenharissa. Strooi er wat zonnebloempitten overheen. Knijp er eventueel wat citroensap overheen.

NB Citroenharissa is ook te koop, niet zo lekker als deze maar een prima vervanger.