Crackers van lijnzaad

Benodigdheden gehele recept

  • Kookpan
  • Zeef
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Grote kom
  • Kleine kom
  • Droogoven of oven
  • Bakblik met siliconensheet
  • Foodprocessor
  • Koffiemolen of nutribullet
  • Plank
  • Mes
  • Dunschiller
  • Siliconen spatel
  • Ovenschaal
  • Oven
  • Mes
  • Pannetje

Ingrediënten

Begin met de crackers, vanwege de droogtijd.

  • 120 g bospeen in kleine stukjes
  • 40 g rode ui in kleine stukjes
  • 75 g heel lijnzaad, in koffiemolen fijngemalen
  • 35 g olijfolie
  • 20 g edelgistvlokken
  • 1 augurk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Doe de ui en bospeen in de foodprocessor en gebruik de pulsefunctie. Deze pulsefunctie houdt het proces controleerbaar waardoor de massa niet te fijn wordt.
  2. Voeg de olijfolie en de augurken toe en pulseer.
  3. Maal het lijnzaad in een koffiemolen of een nutribullet. Doe het lijnzaadmeel en de edelgistvlokken samen in een bakje en meng dit.
  4. Voeg dit nu toe aan het wortelmengsel en meng dit kort nog eens met de pulse. Het moet een dikke pasta zijn. Is het dat nog niet, voeg er dan nog wat lijnzaadmeel of olijfolie aan toe.
  5. Breng op smaak met peper en zout. Smeer het geheel tot een dunne laag uit op een siliconen sheet of bakpapier en droog in de oven op 70 °C. Het kan wel 2 uur duren.

Gekonfijte uien

Ingrediënten voor 1 portie

  • 4 dikke rode en/of gele uien
  • 100 ml sushi-azijn

Bereidingswijze

  1. Zet de oven aan op 190 °C.
  2. Leg de uien met schil en al in een ovenschaal en laat ze 17 minuten garen.
  3. Haal ze uit de oven en laat ze tot lauw afkoelen.
  4. Verwarm de sushi-azijn op laag vuur.
  5. Haal de schil van de ui, verdeel deze in kwarten en haal alle rokken van elkaar. Verwijder de minst bruikbare.
  6. Leg de bruikbare in de warme sushi-azijn, zet het vuur uit en laat een uur staan.
  7. Je kunt ze in de koeling 2 weken bewaren in een bak met klemdeksel.
Gekonfijte uien

Edamame met quinoa

Ingrediënten voor 4 porties

  • 300 g Edamame uit de diepvries
  • 100 g quinoa
  • 1 sjalotje
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • Sushi-azijn van de uien

Bereidingswijze

  1. Gaar de quinoa volgens voorschrift.
  2. Spoel de edamame onder kokend water. (cooker of waterkoker)
  3. Neem een kookpan, doe er 2 el olijfolie in en de fijngesneden sjalot, laat op middelhoog vuur even fruiten. Voeg de fijngesneden peper en fijngehakte knoflook toe.
  4. Laat op laag vuur 2-4 minuutjes zachtjes garen, voeg eventueel wat warm water toe.
  5. Doe daarna de quinoa en edamame erbij en roer goed door. Verwarm het geheel en breng op smaak met peper, zout en de sushi-azijn van de uien.


Maak het bordje op zoals jezelf graag wil, zie het voorbeeld hieronder