Benodigdheden

  • Koekenpannen (2)
  • Grote soeppan
  • Schuimspaan
  • Ovenschaal
  • Dunschiller
  • Plank
  • Mes
  • Pannetje met dikke bodem om te frituren
  • Kwastje
  • Kommetje

Ingrediënten

  • 1 bos bospeen
  • 2 blikjes kikkererwten
  • 2 spitskolen
  • Tamari
  • Donkere agavesiroop
  • Olijfolie
  • Vadouvan-kruiden
  • Pinda-olie of andere olie om in te frituren en te bakken
  • Peper
  • Zout
Geroosterde kikkererwten met spitskool en wortel

Bereidingswijze

  1. Zet de oven aan op 180 °C.
  2. Maak de wortelen schoon door ze goed te wassen. Snijd het groen en de bladaanzet eraf. Schil de wortelen met de dunschiller en bewaar de schone schillen voor later.
  3. Dep de schillen droog met een keukendoek. Snijd de wortelen in de lengte doormidden.
  4. Maak een kruidenolie van 100 ml olijfolie en 1-2 el vadouvan-kruiden in een kommetje en laat dit 10 minuten staan.
  5. Leg de wortelen in een ovenschaal met de snijkant naar beneden en wrijf ze in met de kruidenolie. Strooi er wat zout overheen. Zet de wortels in de oven tot ze beetgaar zijn. Dit kun je testen met een schilmesje, dit moet er makkelijk inglijden.
  6. Snijd de spitskolen in de lengte in 2, snijd de kern wigvormig eruit.
  7. Neem een grote pan met kokend water, voeg een eetlepel zout eraan toe en blancheer de spitskoolhelften met 2 tegelijk beetgaar, haal de helften uit het water met de schuimspaan.
  8. Laat de kool uitdampen en goed uitlekken.
  9. Wanneer de kolen goed uitgelekt zijn maak je een mengsel van gelijke delen tamari en agavesiroop, 100 ml tamari en 100 ml agavesiroop. Is dit te weinig maak er dan nog wat bij, dit is afhankelijk van de grootte van de spitskolen.
  10. Neem een lepel of een kwastje en zorg dat de geblancheerde koolhelften aan de snijkant worden voorzien van het mengsel.
  11. Zet de koekenpan op het vuur, zorg dat deze goed heet is en voeg dan wat olie toe. Bak op hoog vuur de helften op de snijkant aan, zet het vuur kleiner en stoof de kolen verder gaar.
  12. Zet de andere koekenpan op het vuur, zorg dat deze goed heet is en voeg dan wat olie toe, doe dan de uitgelekte kikkererwten in de pan. Dit mag ook de vuile pan zijn van de kolen, dit geeft extra smaak.
  13. Bak de kikkererwten, houd ze in beweging en zorg dat ze een beetje knapperig worden.
  14. Zet ondertussen een pannetje met frituurolie aan totdat deze net gaat walmen, de temperatuur zal dan rond de 180 graden zijn.
  15. Frituur kleine porties wortelschil, haal ze uit de olie met een grote vork of schuimspaan en leg ze op keukenpapier, bestrooi ze meteen met zout.

Neem 4 borden, voorzie elk bord van een koolhelft. Maak naar eigen inzicht het bord op. Tijdens het maken van deze foto hadden we komkommerkruid en Oost-Indische kers staan, daarvan zijn de bloemetjes genomen.

Geroosterde kikkererwten met spitskool en wortel
Geroosterde kikkererwten met spitskool en wortel