Mungbonenbrood

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Aluminiumfolie
  • Kommen
  • Maatbeker
  • Weegschaal

Ingrediënten voor 1 brood

  • 250 g hele mungbonen, 24 uur geweekt
  • 120 ml water, lauw en niet alles hoeft gebruikt te worden
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl asafoetida
  • 1 tl rozemarijn
  • ½ tl palmsuiker
  • 1 tl bicarbonaat
  • 4 el citroensap
  • 1 tl zout
  • Sesamzaad

Bereidingswijze

  1. Nadat de mungbonen 24 uur zijn geweekt spoel je ze goed af.
  2. Maal de voorgeweekte bonen tot een puree waarin geen hele bonen meer zitten. Gebruik eventueel wat van het water zodat alle bonen goed in het beslag zitten.
  3. Wanneer je daar de tijd voor hebt, laat je dit beslag een dag en een nacht fermenteren bij kamertemperatuur. Dit is beter voor de smaak en vertering.
  4. Meng eventueel nog een beetje water van de 120 ml erdoorheen als het te droog is.
  5. Doe alles in een grote kom.
Mungbonen
Mungbonen

Bereid het volgende voor

  • bekleed de bakvorm met bakpapier
  • leg een stukje alufolie klaar om halverwege het bakproces de  bakvorm mee af te dekken
  • verwarm de oven voor op 175 °C, hete lucht
  1. Zet het citroensap en het bicarbonaat even apart maar meng dit nog niet.
  2. Doe de rest van de ingrediënten bij elkaar en voeg deze toe aan de mungbonenmassa, meng alles goed.
  3. Zorg dat alles klaarstaat om het brood af te bakken, na het toevoegen van citroen en bicarbonaat moet je snel kunnen werken. Meng citroensap en het bicarbonaat met elkaar zodat het gaat schuimen en voeg dit zo snel mogelijk toe aan het beslag.
  4. Doe daarna het beslag meteen in de bakvorm en zet het in de oven. Bedek het brood na 30-35 minuten met alufolie wanneer het brood veerkrachtig aanvoelt en een beetje bruin is.
  5. Laat het nog 10-15 minuten in de oven, haal het eruit en haal de alufolie eraf.
  6. Snijd het brood in plakjes die op dat moment gegeten worden, de rest kan het beste invriezen, goed ingepakt in een plastic zak. Wanneer er een vacuümapparaat voorhanden is, verdeel het brood dan in plakjes en vacumeer ze per 2 of 4 plakjes per zak, afhankelijk van wat men eet.
Mungbonenbrood

Crème fraîche

Benodigdheden

  • Blender
  • Spatel
  • Microplane rasp of zesteur

Ingrediënten voor 1 brood

  • 300 g silken tofu
  • 8 g vegan melkzuur
  • Rasp van 1 citroen
  • 20 g agavesiroop
  • 100 g druivenpitolie
  • Snufje zout
  • 1 tl johannesbroodpitmeel opgelost in wat water

Bereidingswijze

  1. Mix alle ingrediënten, behalve de olie, in een blender. Schraap het opspattende weer omlaag.
  2. Laat al draaiende, in een dun straaltje, de olie erin lopen. Breng op smaak met zout.
  3. Wanneer je het geheel wat dun vindt (is afhankelijk van de soort silken tofu) meng dan wat van het johannesbroodpitmeel-watermengsel erdoorheen. Laat opstijven in de koeling.
Crème fraîche
mungbonenbeslag

Kaviaar van framboos

Benodigdheden

  • Ziplockzakje
  • Deegroller

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 doosje frambozen
  • 1 ziplockzakje
  • 1 portie geduld

Bereidingswijze

  1. Doe de frambozen in het zakje, vries ze 24 uur in.
  2. Haal het zakje uit de vriezer en draai voorzichtig met de deegroller over het zakje totdat de celletjes loslaten.
  3. Vries ze weer in tot gebruik, haal eruit wat je nodig hebt.
  4. In module 10 staat een recept waarin je kaviaar maakt van frambozenpuree, een uitdaging.