Benodigdheden
- Grote maatbeker
- Pan met dikke bodem en deksel
- Houten lepel
- Zeef
Ingrediënten
- 300 g geweekte gespleten gele mungbonen (spoel goed af voor gebruik)
- 1 klein stukje zeewier
- 1 liter groentebouillon
- 3 el kokosolie
- 1,5 tl komijnzaad
- 1,5 tl venkelzaad
- 1 tl fenegriek
- 1 tl asafoetida
- 0,5 tl zwart mosterdzaad
- 1 el gember in microbrunoise
- 1 tl geraspte verse kurkuma
- Himalayazout uit de molen
- Verse koriander, gehakt
- Verse platte peterselie, gehakt
- Verse munt, gehakt
- 1 limoen
- 2 el hennepzaadjes
Bereidingswijze
- Neem een pan en verwarm deze op hoog vuur, smelt hierin de kokosolie.
- Draai het vuur nu middelhoog.
- Voeg alle zaadjes toe en plaats een deksel op de pan. Zodra je de mosterdzaadjes hoort ploppen voeg je de asafoetida toe en roer je het even goed door.
- Doe er nu ook de kurkuma en gember bij, gaar deze kort op wat hoger vuur.
Blijf roeren. - Blus het geheel af met de helft van de bouillon, roer goed door en voeg daarna de bonen en quinoa toe. Roer even goed door.
- Voeg de andere helft van de bouillon toe, breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna laag en doe het deksel op de pan.
- Zet een timer op 20 minuutjes en roer het geheel regelmatig goed door. Kijk na 20 minuten of er nog vloeistof nodig is. Als het goed is dan is deze hoeveelheid voldoende. Voeg anders eventueel nog wat bouillon of water toe, de kitchary moet papachtig zijn.
- Na ongeveer 30-40 minuten is het geheel gaar.
- Roer nog eens goed door, rasp nu wat schil van de limoen erover en knijp de limoen erboven uit. Dit geeft net even een mooi zuurtje aan het gerecht.
- Breng nu op smaak met het zout, proef goed het mag best hoog op smaak zijn.
- Doe de kitchary in een schaal, garneer met de verse kruiden en strooi naar believen wat zaadjes of nootjes eroverheen.