Benodigdheden Sateetjes
- Saté prikkers
- Kom
- Kom voor de satesaus
- Plastic huishoudfolie
- Mes
- Plank
- Garde
- Steelpan
- Grillpan
Ingrediënten
Sateetjes van oesterzwam
- Let op: marineertijd van de oesterzwammen
- ongeveer 2 uur
- 3 doosjes oesterzwammen van 150 gr
- 1 dikke witte ui, gesnipperd
- 1 rode peper, zaadjes eruit en in stukjes
- 5 cm gember in fijne stukjes
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1-2 el sambal naar keuze
- 1 tl kipkruiden
- 4 el zoete ABC sojasaus
- 4 el olijfolie
Satésaus
- 6 el pindakaas met pindastukjes
- 6 el havermelk
- Beetje water indien nodig
- 1 el sambal
- Zoete sojasaus naar smaak
- Gebakken uitjes kant en klaar
Bereidingswijze
- Scheur de oesterzwammen in de lengte in dikke repen. Doe dit met alle oesterzwammen en leg ze in de kom.
- Voeg de andere ingrediënten toe en meng met de hand, laat deze 2 uur afgedekt marineren.
- Ondertussen kunnen de aardappelen en spruiten schoongemaakt worden. Bereiding zie verderop in dit recept. Begin hieraan tijdens de marineertijd.
- De satésaus kan nu ook al gemaakt worden, doe dit tijdens de kooktijd van de aardappelen.
- Meng voor de satésaus alle ingrediënten, behalve de uitjes, door elkaar met een garde en warm deze op vlak voor het eten.
- Voeg indien nodig water toe om het geheel wat dunner te maken.
- Rijg de oesterzwamrepen aan de stokjes. Maak de sateetjes ongeveer even groot van formaat. Bewaar de marinade.
- Grill ze op een grillpan tot goudbruin. Ze kunnen ook goed op een BBQ gegaard worden.
- Houd ze warm..
Spruitenstamppot
Benodigdheden Sateetjes
- 2 kookpannen
- Deksel
- Pureeknijper
- Stamppotstamper
- Dunschiller
- Schilmes
- Vork
Ingrediënten 4-6 personen
- 3 kg kruimige aardappelen
- 1-1,5 kg spruiten (2-3 zakjes)
- Mooie olijfolie
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- Marinade van de oesterzwammen
Bereidingswijze
Wanneer dit nog niet gedaan is:
- Schil de aardappelen en maak er gelijke stukken van.
- Neem een pan met koud water, voeg er zout en aardappelstukken aan toe en breng aan de kook.
- Kook ze gaar in ongeveer 15-20 minuten, schud de aardappelen af en stoom ze droog. Dit doe je door de pan kort terug op groot vuur te zetten en de aardappelen een beetje om te gooien.
- In de tijd dat de aardappelen koken kunnen de spruiten worden schoongemaakt.
- Neem een pan, voeg water toe en breng aan de kook, voeg zout toe en doe de spruiten erin. De spruiten moeten voor dit gerecht goed gaar worden, dit zal na 10-15 minuten zijn.
- Zet de rest van de marinade van de sateetjes klaar om als smaakmaker in de stamppot te doen.
- Pureer de nog hete aardappelen met een pureeknijper. Koude aardappelen lenen zich hier niet voor, dus laat ze niet afkoelen.
- Prak de spruiten apart met een stamppotstamper of met een vork.
- Maak een fluweelachtige mousseline, van de nog hete gepureerde aardappelen, met olijfolie, peper en zout. Voeg de marinaderest van de sateetjes toe voor extra smaak.
- Schep de gestampte spruiten eronder, proef en breng op smaak indien nodig, geef er augurkjes bij.