Benodigdheden 4 personen

  • Plank
  • Mes
  • Schilmes
  • Ovenschaal
  • Grote platte bak
  • Kommetjes
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Kwastje

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 150 ml olijfolie
  • p en z uit de molen
  • 2 aubergine voor 4 personen
  • 200 gram fijne bulgur
  • bosje verse koriander
  • klein bosje verse munt
  • bosje verse peterselie
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes, optioneel
  • 2-4 tomaten, in concassé gesneden
  • 2 el ingelegde schil van citroen of sinaasappel
  • 100 gram groene olijven, klein gehakt
  • 4 el citroensap

Bereidingswijze

  1. Maak een mengsel van de olijfolie met de paprikapoeder, komijn- en chilipoeder.
  2. Voeg zout toe naar smaak.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en maak met een schilmes een ruitpatroon in het vruchtvlees. Let op dat je niet door de schil snijdt en in je hand terechtkomt.
  5. Breng de marinade met een kwastje aan op de aubergines. Leg de aubergines in een ovenschaal, met het vruchtvlees naar boven en laat ze 30-40 minuten in de oven garen totdat het vruchtvlees zacht is. Let op de tijd kan verschillen per aubergine, gebruik je hele kleintjes kijk dan na 20 minuten of het vruchtvlees al gaar is.
  6. Terwijl de aubergines in de oven staan, kun je de tabouleh maken. Dit is een salade uit de Libanese keuken gemaakt van bulgur, tomaat, lente-ui, peterselie, en munt, overgoten met citroensap en olijfolie, zeezout en soms wat kaneel.
  7. Kook de bulgur met water of bouillon volgens de instructies op de verpakking. Je kunt de bulgur ook stomen. Laat de bulgur even afkoelen.
  8. Neem 1 kwart van de ingelegde citroen en snijd het vruchtvlees eruit, dit is niet eetbaar. Maak, net als bij de concassé van tomaat, reepjes en blokjes van de schil. Voor de techniek van concassé van tomaat zie verderop in dit recept.
  9. Hak de kruiden fijn en meng ze door elkaar. Voeg de gewenste hoeveelheid fijngehakte kruiden toe aan de bulgur.
  10. Voeg de lente-ui, uitgesneden citroen, tomaat en olijven toe en besprenkel met citroensap en olijfolie. Breng op smaak met zout.

Plantaardige yoghurt-tahin saus

Ingelegde sinaasappel en citroen
ingelegde citroenen en sinaasappels

Ingrediënten 4-6 personen

  • 200 gr (Griekse) plantaardige sojayoghurt
  • 4 el donkere of lichte tahin zie recept 3
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • citroen naar smaak
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Ondertussen dat de aubergines garen en de tabouleh klaar is maak je deze saus.
  2. Meng de ingrediënten voor de plant-based yoghurtsaus in een kommetje.
  3. De plant-based yoghurtsaus vormt een mooi contrast met het geheel.
  4. Laat de aubergines uit de oven goed afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Schep de tabouleh erop, voeg plant-based yoghurtsaus toe en garneer met verse kruiden.
Twee opties om het bord op te maken en het gerecht te eten​

Techniek tomaten concassé

Het maken van concassé is een relatief eenvoudige snijtechniek die vaak wordt gebruikt in de keuken. Hieronder volgen de stappen voor het maken van tomaten concassé. Zie ook filmpje snijtechnieken in module 1.

Benodigdheden 4 personen

  • Rijpe tomaten
  • Mes
  • Snijplank

Bereidingswijze

  1. Was de tomaten en verwijder de kroontjes.
  2. Maak met een scherp mes een ondiepe inkeping rondom in de tomaat, daar waar het kroontje heeft gezeten. Verwijder deze.
  3. Je kunt ook, zoals op de foto, van elke kwart tomaat het stukje steelaanzet schuin wegsnijden.
  4. Snijd de tomaat in kwarten en verwijder het zaad met een mes of lepel.
  5. Leg de kwarten met de platte kant op de snijplank en snijd de tomaat in reepjes.
  6. Snijd deze reepjes in blokjes. De tomaat kan, maar hoeft niet, van tevoren ontveld te worden.