Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Deeghaak
  • Maatbeker
  • Plasticfolie
  • Knoflookpers
  • Ovenschaal
  • Blender of staafmixer
  • Deegroller
  • Steelpan

Ingrediënten
voor 8 kleine flammkuchen, verdubbel de receptuur indien nodig

  • 350 tarwebloem (bij speltbloem voeg dan 1 g gist extra toe)
  • 2 tl olijfolie
  • 5 g gist (bij speltbloem 6 g)
  • 210 ml lauw water
  • 1 tl zout
  • Saus:
  • 4 grote tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Beleg:
  • 3 puntpaprika’s, in dunne linten
  • 3 witte uien, in dunne ringen
  • 1 aubergine, in brunoise, bestrooi deze met zout en olijfolie
  • Chili flakes
  • Vegan zure room
  • Violife Grated mozzarella flavour of vergelijkbaar
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

Begin met het maken van het deeg:

  1. Bevestig de deeghaak in de machine.
  2. Doe de bloem in de kom van je keukenmachine en los het gist op in het lauwe water.
  3. Zet de machine op een laag toerental aan, omdat kneden niet op hoge snelheid nodig is.
  4. Meng eerst het zout onder de bloem en voeg daarna het water toe, samen met 2 tl olijfolie.
  5. Kneed het deeg gedurende 10 minuten. Haal het deeg uit de machine, strooi wat bloem op je werktafel en kneed het nog 5 minuten met de hand.
  6. Op deze manier kun je de consistentie van het deeg beoordelen. Het deeg moet soepel en veerkrachtig zijn.
  7. Laat het deeg, in de kom afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rusten en rijzen.

Maak nu de saus:

  1. Verwarm de oven voor op 185°C. Deze temperatuur is nodig om de saus te maken.
  2. Snijd de tomaten doormidden en leg ze met het vruchtvlees naar beneden in de ovenschaal.
  3. Pers de knoflook erover uit en besprenkel royaal met olijfolie. Laat de tomaten volledig gaar worden.
  4. De gaartijd is meestal 20 minuten, maar dit kan variëren en is afhankelijk van de tomaten.
  5. Doe de gegaarde tomaten in een blender en mix tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verhoog de oventemperatuur naar 225°C. Deze temperatuur is nodig om de flammkuchen te bakken.

Bereid de flammkuchen voor:

  1. Verdeel het deeg in 6-8 bolletjes.
  2. Bestrooi je werkbank met wat bloem of gebruik een groot stuk bakpapier.
  3. Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit tot kleine flammkuchen.
  4. Ze hoeven niet perfect rond of ovaal te zijn, aangezien flammkuchen vaak een onregelmatige vorm hebben.
  5. Verdeel de tomatensaus over de flammkuchen en voeg enkele theelepels vega zure room toe.
  6. Beleg ze vervolgens met paprika, aubergine en ui. Bestrooi naar smaak met chiliflakes, maar wees voorzichtig, ze kunnen snel overheersend zijn.
  7. Strooi geraspte Violife Grated mozzarella-flavour boven op alle ingrediënten en bak de flammkuchen in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  8. Bij Yuba zijn we dol op deze combinatie, maar beleg ze met ingrediënten naar jouw smaak. De saus kan ook worden gebruikt in een pastagerecht.