Benodigdheden
- Weegschaal
- Keukenmachine
- Kom
- Deeghaak
- Maatbeker
- Plasticfolie
- Knoflookpers
- Ovenschaal
- Blender of staafmixer
- Deegroller
- Steelpan
Ingrediënten
voor 8 kleine flammkuchen, verdubbel de receptuur indien nodig
- 350 tarwebloem (bij speltbloem voeg dan 1 g gist extra toe)
- 2 tl olijfolie
- 5 g gist (bij speltbloem 6 g)
- 210 ml lauw water
- 1 tl zout
- Saus:
- 4 grote tomaten
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Beleg:
- 3 puntpaprika’s, in dunne linten
- 3 witte uien, in dunne ringen
- 1 aubergine, in brunoise, bestrooi deze met zout en olijfolie
- Chili flakes
- Vegan zure room
- Violife Grated mozzarella flavour of vergelijkbaar
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg:
- Bevestig de deeghaak in de machine.
- Doe de bloem in de kom van je keukenmachine en los het gist op in het lauwe water.
- Zet de machine op een laag toerental aan, omdat kneden niet op hoge snelheid nodig is.
- Meng eerst het zout onder de bloem en voeg daarna het water toe, samen met 2 tl olijfolie.
- Kneed het deeg gedurende 10 minuten. Haal het deeg uit de machine, strooi wat bloem op je werktafel en kneed het nog 5 minuten met de hand.
- Op deze manier kun je de consistentie van het deeg beoordelen. Het deeg moet soepel en veerkrachtig zijn.
- Laat het deeg, in de kom afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rusten en rijzen.
Maak nu de saus:
- Verwarm de oven voor op 185°C. Deze temperatuur is nodig om de saus te maken.
- Snijd de tomaten doormidden en leg ze met het vruchtvlees naar beneden in de ovenschaal.
- Pers de knoflook erover uit en besprenkel royaal met olijfolie. Laat de tomaten volledig gaar worden.
- De gaartijd is meestal 20 minuten, maar dit kan variëren en is afhankelijk van de tomaten.
- Doe de gegaarde tomaten in een blender en mix tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhoog de oventemperatuur naar 225°C. Deze temperatuur is nodig om de flammkuchen te bakken.
Bereid de flammkuchen voor:
- Verdeel het deeg in 6-8 bolletjes.
- Bestrooi je werkbank met wat bloem of gebruik een groot stuk bakpapier.
- Rol de bolletjes zo dun mogelijk uit tot kleine flammkuchen.
- Ze hoeven niet perfect rond of ovaal te zijn, aangezien flammkuchen vaak een onregelmatige vorm hebben.
- Verdeel de tomatensaus over de flammkuchen en voeg enkele theelepels vega zure room toe.
- Beleg ze vervolgens met paprika, aubergine en ui. Bestrooi naar smaak met chiliflakes, maar wees voorzichtig, ze kunnen snel overheersend zijn.
- Strooi geraspte Violife Grated mozzarella-flavour boven op alle ingrediënten en bak de flammkuchen in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Bij Yuba zijn we dol op deze combinatie, maar beleg ze met ingrediënten naar jouw smaak. De saus kan ook worden gebruikt in een pastagerecht.