In deze module gaan we dieper in op plant-based melk, een alternatief voor melk van dieren. Je leert hoe je je eigen plant-based melkvervangers kunt maken van diverse noten.

Plant-based melk wordt gemaakt op basis, van bij voorkeur, biologische onbewerkte noten of zaden. Deze onbewerkte noten en zaden noemt men ook wel rauwe noten en zaden. Dit betekent dat ze niet van tevoren geroosterd zijn en geen toegevoegde stoffen bevatten, zoals zout, specerijen en olie. 

De meeste noten in een supermarkt zijn bewerkt dus lees het etiket altijd goed door. Rauwe noten zijn gemakkelijker te vinden op de biologische afdeling van de supermarkt en online. Houd bij het maken van plant-based melk altijd de vuistregel aan: hoe verser de noten, hoe beter de smaak uiteindelijk zal zijn! Plant-based melk maakt het bereiden van veel plant-based gerechten mogelijk maar er moet wel rekening worden gehouden met een afwijkende smaak en een verschil in voedingswaarden. Soms is het resultaat ook anders.

1 nacht geweekt
1 nacht geweekt

Algemene voorbereiding weken van noten:

Om plant-based melk te maken moeten noten en zaden allereerst geweekt worden.

Het weken is nodig om:

  • de noten met velletjes te ontvellen, bijv. bij pistache en amandel.
  • de noten en zaden verteerbaarder te maken doordat bij het weken bepaalde enzymen verloren gaan die verteringsproblemen kunnen veroorzaken.
  • het weken helpt bij het verwijderen van fytinezuur, een stof die de opname van voedingsstoffen kan belemmeren.
  • het weken van noten en zaden maken deze zachter, dit vergemakkelijkt het blenderen.

Neem de gewenste noten en vers drinkwater om te weken. Dit water wordt daarna weggegooid.

Techniek van het weken:

Zet de noten in een kom met koud water en laat ze 6 tot 12 uur weken. Zet de noten liefst in de koeling. Het is belangrijk dat de noten niet langer dan 24 uur weken aangezien dit de smaak van de noten kan beïnvloeden. Bacteriegroei kan bederf veroorzaken, je kunt dit ruiken en zien. Er vormt zich slijm rond de noot. Het ruiken van bederf is iets dat je leert uit ervaring.

Na het weken van de noten giet je ze in een zeef, spoel ze daarna nog eens goed af onder de kraan. Wanneer er velletjes omheen zitten doe de noten dan in een schone keukendoek en wrijf ze er voorzichtig zoveel mogelijk van af. Na het weken en ontvellen zijn de noten ontdaan van hun natuurlijke beschermlaag waardoor ze sneller kunnen bederven. Het is dus belangrijk om de noten nu zo snel mogelijk te verwerken.

De noten en het verse water moeten op hoge snelheid gemixt worden om ervoor te zorgen dat het vet uit de noten en zaden vrijkomt en zich mengt met het water.

Een high speedblender is hiervoor de beste optie maar een goede sterke blender die smoothies kan maken is een goed alternatief. 

Soorten plant-based melk:

Er zijn verschillende soorten plant-based melk, waaronder amandelmelk, havermelk, cashewmelk, rijstmelk, kokosmelk en nog veel meer. Elke variant heeft zijn eigen smaakprofiel en textuur.

In deze module is er bij de soorten melk die je gaat maken een aanvullend recept maar je kunt experimenteren met allerlei recepten. De plant-based melkvervangers zijn geschikt voor diverse bereidingen.

Wees avontuurlijk en creatief en probeer de plant-based melkvervangers uit in smoothies, bakrecepten, pannenkoeken en zelfs hartige gerechten om te ontdekken welke smaken en texturen het beste bij jouw voorkeur passen.

Experimenteer ook met andere noten en zaden, laat je inspireren door de recepturen van module 4.