Pistachemelk, de groene melk, wordt gemaakt van pistachenoten die uit de harde schil zijn gehaald. We gebruiken liefst onbewerkte noten van biologische afkomst. Omdat ze alleen uit de schil zijn gehaald en verder geen bewerking hebben gehad noemen we deze noten rauw.

Rauwe pistachenoten vind je in de supermarkt in het schap voor speciale biologische producten. Online zijn ze vaak wat makkelijker verkrijgbaar.

Pistachenoten zijn van nature flauw van smaak en om smaak toe te voegen is het van belang om iets van een zoetmaker toe te voegen en een klein beetje zout. Dat zout doet heel veel voor de smaak, het haalt de smaak als het ware op.

Pistachemelk heeft gezondheidsvoordelen omdat het rijk is aan vitamine B6, calcium en magnesium. Het bevat geen lactose en cholesterol. De smaak is nootachtig en kan in diverse recepturen gebruikt worden, gekoeld is deze melk heerlijk om te drinken.

Benodigdheden

  • Highspeedblender of soortgelijk
  • Notenzak
  • Pollepel
  • Maatbeker
  • Zeef die op de maatbeker past
  • Keukendoek
  • Heb je een notenmelkmaker gebruik deze dan

Ingrediënten

  • 200 g rauwe pistachenoten
  • Water om te weken
  • 1 liter verse water om te blenden
  • 2 pitloze dadels
  • Snufje zout
  1. Week de pistachenoten gedurende de nacht of minstens 6-8 uur.
  2. Spoel na het weken de noten goed af, laat ze even uitlekken en doe ze dan in de keukendoek.
  3. Wrijf in de keukendoek zoveel mogelijk velletjes eraf, deze kunnen de smaak van de melk beïnvloeden.
  4. Hier en daar wat velletjes is overigens geen probleem.
  5. Doe de noten in de blender, voeg de dadels en het zout toe en daarna 1 liter water.
  6. Laat de blender op volle toeren draaien gedurende 1-2 minuten.
  7. De noten moeten tot pulp gemalen worden. De warmte die vrijkomt zorgt ervoor dat het vet uit de noten als een emulsie in het water terecht komt.
  8. Nu is er ongezeefde pistachenotenmelk ontstaan.

  9. Bij YUBA zeven we de melk altijd maar dit hoeft niet persé. Het komt het mondgevoel wel ten goede.
  10. Giet daarvoor de ongezeefde melk in de notenzak boven de maatbeker en knijp de melk eruit, gebruik daarna de zeef om de zak in te leggen. Gebruik een pollepel om zoveel mogelijk melk uit de pulp te drukken.
  11. Bewaar de pulp voor het volgende recept. Zet de melk in de koeling.