Voordat het ijs gemaakt wordt moet de melk goed gekoeld zijn.

Het gebruik van de pulp van de pistachenoten om het ijs dikte te geven kan niet vervangen worden door de pistachemelk niet te zeven.

Benodigdheden

  • Ijsmachine, heeft de voorkeur
  • Plastic bak met vork als alternatief
  • Staafmixer
  • Plank
  • Mes
  • Maatbeker
  • Lepel

 

Ingrediënten

  • 500 ml pistachemelk
  • 2 el limoensap
  • 100 ml lichte agavesiroop
  • 4-5 el pulp van de pistachemelk bereiding
  • 2 handjes pistachenoten, gehakt
  • ¼ tl zout

Bereidingswijze

Met de ijsmachine:

  1.  Zet de ijsmachine aan op softijsstand.
  2. Heb je een ijsmachine die maar 1 stand heeft dan gebruik je die.
  3. Meet de hoeveelheid melk af in de maatbeker, voeg de agavesiroop en het zout toe en meng met een lepel.
  4. Doe de pulp bij de melk en het limoensap.
  5. Zet de staafmixer in de melk op de bodem en zet deze aan, mix tot een schuimige massa.
  6. Wanneer de machine goed gekoeld is voeg je de massa toe en zet de schoep aan.


Plastic bak met vork

  1. Kijk eerst of er een plek is in de vriezer waar de bak plat kan staan, de bak gaat eerst zonder deksel in de vriezer.
  2. Meet de hoeveelheid melk af in de maatbeker, voeg de agavesiroop en het zout toe en meng met een lepel.
  3. Doe de pulp bij de melk en het limoensap. Zet de staafmixer in de melk op de bodem en zet deze aan, mix het geheel tot een schuimige massa.
  4. Zet de bak klaar en doe de massa hierin. Zet de bak daarna voor een half uur onafgedekt in de vriezer, schraap zachtjes met de vork de massa los, afhankelijk van je vriezer is de massa lichtjes aangevroren of nog erg vloeibaar.
  5. Herhaal dit elk half uur totdat de massa een soort granité is geworden. Je krijgt dan een grofkorrelige structuur.
  6. Plaats nu wel het deksel op de bak.
  7. Als je dit ijs wil bewaren moet je het in bevroren toestand nog een aantal keren goed blijven losmaken. Dit is even werk maar het loont. De structuur van dit ijs is ook erg plezierig in de mond.
  8. Bestrooi het ijs met fijngehakte pistachenootjes
Fijngehakte pistachenootjes

Er zijn verschillende heerlijke en creatieve manieren om pistachepulp te gebruiken die overblijft na het maken van pistachemelk.

Hier zijn enkele ideeën:

Truffels: Meng de pistachepulp met gemalen dadels, noten, zaden, en wat cacaopoeder om er truffels van te maken. Rol ze met vochtige handen in kleine balletjes en bewaar ze in de koelkast.

Smoothies: Voeg een lepel pistachepulp toe aan je smoothie voor extra vezels, textuur en smaak.

Groenteschotels: Je kunt pistachepulp toevoegen aan een groentestoofschotel, voor extra vezels en als no-waste.

Granola of muesli: Verspreid de pistachepulp op een bakplaat en droog het in de oven op een lage temperatuur. Voeg het toe aan zelfgemaakte granola of muesli voor een knapperige textuur.