Amandelmelk is van nature wat smaakvoller dan de pistachemelk, hij is lichtzoet. Amandelmelk heeft gezondheidsvoordelen omdat het rijk is aan vitamine E, calcium en magnesium.
Het bevat geen lactose en cholesterol. De smaak is nootachtig en kan in diverse recepturen gebruikt worden maar is gekoeld ook heerlijk om te drinken.
Benodigdheden
- Highspeedblender of soortgelijk
- Notenzak
- Pollepel
- Maatbeker
- Zeef die op de maatbeker past
- Keukendoek
- Heb je een notenmelkmaker gebruik deze dan
Ingrediënten
- 330 g rauwe amandelen met of zonder velletje
- Water om te weken
- 1 liter vers water
- 2 pitloze dadels
- Snufje zout
Bereidingswijze
- Week de amandelen gedurende de nacht of minstens 6-8 uur.
- Spoel na het weken de noten goed af, laat ze even uitlekken en doe ze dan in de keukendoek.
- Wrijf in de keukendoek zoveel mogelijk velletjes eraf, deze beïnvloeden de kleur van de melk.
- Hier en daar wat velletjes is overigens geen probleem.
- Doe de noten in de blender, voeg de dadels en het zout toe en daarna 1 liter water.
- Laat de blender op volle toeren draaien gedurende 1-2 minuten.
- De noten moeten tot pulp gemalen worden. De warmte die vrijkomt zorgt ervoor dat het weinige vet in emulsie in het water terecht komt.
- Nu is er ongezeefde amandelmelk ontstaan.
- Bij YUBA zeven we de melk altijd zeker als deze met velletjes geblend werd. Het komt het mondgevoel ten goede.
- Giet de melk in de notenzak boven de maatbeker en knijp de melk eruit, gebruik daarna een zeef om de zak in te leggen. Gebruik een pollepel om zoveel mogelijk melk uit de pulp te drukken.
- Zet de melk in de koeling.
Er zijn verschillende heerlijke en creatieve manieren om amandelpulp te gebruiken die overblijft na het maken van amandelmelk.
Hier zijn enkele ideeën:
Amandelmeel: Droog de amandelpulp in een oven op een lage temperatuur tot het helemaal droog is en maal het vervolgens fijn om zelfgemaakt amandelmeel te maken. Dit meel kan worden gebruikt in bakrecepten, zoals cakes, koekjes, en pannenkoeken.
Energieballen of truffels: Meng de amandelpulp met dadels, noten, zaden, en eventueel wat cacaopoeder of kokosvlokken om energieballen of truffels te maken. Rol ze in kleine balletjes en bewaar ze in de koelkast.
Smoothies: Voeg een lepel amandelpulp toe aan je smoothie voor extra vezels, textuur en amandelsmaak.
Soepen en sauzen: Je kunt amandelpulp toevoegen aan romige soepen of sauzen om ze te verdikken en een milde amandelsmaak te geven.
Granola of muesli: Verspreid de amandelpulp op een bakplaat en droog het in de oven op een lage temperatuur.
Voeg het toe aan zelfgemaakte granola of muesli voor een knapperige textuur.