Macadamianoten zijn niet goedkoop, vooral de rauwe, onbewerkte en biologische variant. De melk die je ervan maakt is erg smaakvol. Macadamianoten hoeven niet persé geweekt te worden. Ze bevatten van nature het meeste vet van alle noten. Ze bevatten vit B, magnesium en koper. Ze hebben dus een gezondheidsvoordeel maar het hoge vetgehalte maakt het een hoogcalorische snack. Eet macadamianoten met mate.

De noten kunnen wel geweekt worden, zoals op de foto, maar mogen ook getoast worden in een droge koekenpan. Toast ze dan tot goudbruin, de melk verandert hierdoor een beetje van kleur en smaak.

Ingrediënten

 • 250 g macadamianoten
 • Water om te weken
 • 1 liter vers water
 • 1 el rietsuiker
 • Snufje zout

Bereidingswijze

 1. Spoel na het weken de noten goed af, laat ze even uitlekken. Doe de noten in de blender, voeg de suiker en het zout toe en daarna 1 liter water.
 2. Laat de blender op volle toeren draaien gedurende 1-2 minuten.
 3. De noten moeten tot pulp gemalen worden.
 4. De warmte die vrijkomt zorgt ervoor dat het vet in emulsie in het water terecht komt.
 5. Nu is er macadamiamelk ontstaan.
 6. Bij YUBA zeven we deze melk altijd omdat de pulp een vreemd mondgevoel kan geven. Verwerk je deze melk bijvoorbeeld in een pannenkoekenbeslag dan is dit niet nodig.
 7. Giet de melk in de notenzak boven de maatbeker en knijp de melk eruit, gebruik daarna een zeef om de zak in te leggen. Gebruik een pollepel om zoveel mogelijk melk uit de pulp te drukken.
 8. Zet de melk in de koeling.