Benodigdheden 

  • Oven
  • Bindgaren
  • Maatbeker
  • Ovenplaat
  • koekenpan
  • Plank
  • Mes
  • Schilmes
  • Knoflookpers
  • Borrelglaasje
  • Vacumeermachine

Ingrediënten

  • 1 grote flespompoen


Vulling

  • 2 stengels jonge prei, alleen het witte gedeelte
  • 150 g witte quinoa
  • 1 dikke witte ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 g geweekte cranberries
  • 50 g gehakte pistachenoten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g gehakte cashewnoten
  • 5 geweekte abrikozen, in kleine stukjes
  • 5 geweekte zwarte pruimen, in kleine stukjes
  • 2 tl geel mosterdzaad, geroosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 borrelglaasje rode port of dessertwijn
  • 1 tl chiazaad, geweekt in de rode port of de dessertwijn
  • Lichte olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Knip 3 of 4 draden op lengte om straks te gebruiken voor het dichtbindenvan de pompoen. Neem het rolletje bindtouw en meet draden af aan het dikste deel van de pompoen. Neem de maat van de touwtjes ruim zodat deze naderhand makkelijk geknoopt kunnen worden.
  3. Snijd de pompoen in de lengte open, haal de pitten eruit en leg deze pitten in lauw water, zo week je het vruchtvlees los van de pit. Deze pitten kunnen geroosterd worden, zie verderop in de omschrijving.
  4. Besprenkel het vruchtvlees van de pompoen met olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg de helften op de vruchtvleeskant  in een ovenschaal, gaar ze 20 minuten op 180°C.
  5. Kook, ondertussen dat de pompoen in de oven staat, de quinoa, volgens voorschrift, samen met de laurierblaadjes in water met zout gaar,  laat deze goed uitdampen. Verwijder de laurierblaadjes.
  6. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg het mosterdzaad toe wanneer de olie heet is. Laat de zaadjes even garen totdat ze beginnen te ploppen, voeg dan de ui toe.
  7. Gaar de ui glazig, voeg dan de knoflook en de prei* toe. Laat dit geheel goed garen op laag vuur.
  8. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe incl. de gegaarde quinoa en verwarm op laag vuur. De massa moet nu niet te droog zijn, voeg anders wat water toe om het geheel plakkerig te maken. Maak goed op smaak met peper en zout.
  9. Controleer na 20 minuten of het vruchtvlees uit de pompoenhelften geschept kan worden. 
  10. Controleer dit met een theelepel. Lukt het erg moeilijk het vruchtvlees eruit te scheppen, leg de helften dan nog 5-10 minuten terug in de oven en controleer daarna opnieuw. Niet iedere pompoen gaart hetzelfde.


     

  11. De pompoen moet niet heel zacht worden dan kan hij uit elkaar vallen tijdens het vullen. Hij wordt nog nagegaard met de vulling.


     

  12. Schraap daarna een laag van het vruchtvlees uit de buik en hol de hals gedeeltelijk uit, laat een laag vruchtvlees staan. Meng eventueel wat vruchtvlees onder de vulling of vries het in voor een soep.


     

  13. Leg 1 helft op de bolle kant op je werkplek en leg de afgemeten touwtjes hieronder. Afhankelijk v.d. grootte van de pompoen zijn dit 3 of 4 stuks. Doe de vulling in beide helften van de pompoen, leg deze op elkaar en duw de vulling plat. Bind met het kooktouw de pompoenhelften tegen elkaar aan.
  14. Er kan wat van de vulling overblijven, dit is afhankelijk van de grootte van je pompoen, de hoeveelheid van de vulling is daarom ruim genomen. Gebruik de rest eventueel als garnituur bij de pompoen en voeg het eruit geschraapte vruchtvlees eraan toe of geef het er los bij.


     

  15. Pak nu de pompoen in met aluminiumfolie en gaar deze nog 20-40 minuten in de oven, ook dit is afhankelijk van de grootte van de pompoen. Om de gaarheid te controleren neem je een schilmesje en steekt, door de folie heen, in de pompoen. Het mesje moet er gemakkelijk inglijden.
  16. Serveer direct en bestrooi eventueel met de pompoenpitten.

Roosteren van de zaden

Bereidingswijze

Zaden van de flespompoen zijn geschikt om zo te eten.

  1. Was de zaden na het weken grondig en wrijf met een doek het overtollige vruchtvlees eraf. Laat ze vervolgens drogen.
  2. Leg de schoongemaakte zaden in een ovenschaal en voeg een beetje olijfolie toe.
    Bestrooi de zaden met peper en zout naar smaak.
  3. Rooster de zaden gedurende 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 175ºC.
    Tijdens het roosteren zullen de zaden opzwellen en knapperig worden aan de buitenkant. Dit maakt ze eetbaar en lekker.

Let op: Zorg ervoor dat je de geroosterde zaden laat afkoelen voordat je ze consumeert. De inhoud kan zeer heet zijn. Geroosterde pompoenzaden zijn heerlijk en knapperig en geschikt als snack. Ze zijn een smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten.

De volgende 2 recepten geven dit gerecht nog iets extra’s.
Zoek de uitdaging door de prei eerst te fermenteren zodat deze een mooi zuurtje ontwikkeld. Hierdoor moet je een week van tevoren beginnen aan dit gerecht.

Gefermenteerde prei

Benodigdheden

Vacumeermachine
Vacuumzak
Ziplockzak
Plank
Mes
Platte schaal

Ingrediënten

  • 500 g jonge prei, witte en lichtgroene deel in 3 of 4 stukken
  • 1 teentje knoflook, doorgesneden en kern eruit
  • 10 g zout
 

Bereidingswijze

  1. Leg de prei in een platte schaal, bestrooi met het zout en laat 24 uur staan, meng af en toe.
  2. Het vocht komt eruit en samen met dit vocht en de knoflook vacumeer je de prei of je doet deze in een ziplockzak.
  3. Leg de prei bij kamertemperatuur, ongeveer een week, in het zicht zodat je af en toe kunt kijken of de zak opbolt en opnieuw gevacumeerd moet worden.
  4. Bij gebruik van een ziplockzak, maak deze een klein stukje op en druk de lucht eruit, zip hem dan weer dicht.
  5. Deze prei kan ter vervanging van de verse prei in het recept toegevoegd worden, dit geeft het gerecht wat meer diepgang.

Dressing

Benodigdheden

  • Citruspers (hand of elektrisch)
  • Maatbeker
  • Garde of staafmixer

Ingrediënten

  • 3 citroenen
  • agavesiroop
  • mosterd naar smaak

Bereidingswijze

  1. Deze dressing is een mooie aanvulling voor het gerecht.
  2. Pers de citroenen uit.
  3. Meet de hoeveelheid sap in de maatbeker, neem evenveel agavesiroop en doe dit erbij. Dus meet je bijv. 50 ml sap voeg dan 50 ml agavesiroop toe.
  4. Maak op smaak met mosterd (begin met 1 el) naar eigen smaak. De mosterd geeft aan dit sterke zoetzuur een hele fijne twist.
  5. Klop de mosterd eronder met de garde totdat de klontjes weg zijn, een staafmixer kan ook gebruikt worden.
  6. Geef de dressing bij het gerecht voor extra smaak.