Dit gerecht is geliefd bij Yuba, er zitten onverwacht zure smaken in die het zoet van de pompoen naar een hoger niveau tilt. De krokante linten van de pompoen maken dit gerecht helemaal af. 

Benodigdheden 

  • Oven
  • Ovenplaat
  • Koksmes
  • Schilmesje
  • Dunschiller
  • Maatbeker
  • Plank
  • Kom
  • Mandoline
  • Pan om te frituren
  • Keukenpapier
  • Thermometer
  • Foodprocessor
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 1 hoikkado pompoen
  • 1 flespompoen, hals en buik apart verwerken
  • 200 g risottorijst
  • 1 l groentenbouillon, heet
  • 1 glas witte wijn, liefst friszure
  • 1 grote witte ui
  • Plantaardige room (flora plant)
  • Olijfolie
  • 1 tl kurkumapoeder
  • Peper
  • Zout
  • 200 ml basis pickle*
  • Witte wijnazijn
  • Bloem
  • Frituurolie
  • Plantaardige boter
  • 1 biologische citroen

Bereidingswijze

  1. Zet de oven aan op 180°C.
  2. Neem de hals van de flespompoen, maak hier 4 schijven van. Besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en leg ze in een ovenschaal. Bereid ze in de oven tot gaar. Controleer gaarheid met een schilmesje, je glijdt er makkelijk in als ze gaar zijn.


     

  3. Schil de buik van de flespompoen. Blijf de buik schillen zodat er linten ontstaan. Marineer deze linten in een kom met een paar eetlepels witte wijnazijn, minstens 15 minuten. Dep ze daarna droog, bestuif ze met wat bloem, klop dit goed af en frituur de linten in olie van 175°C, leg de gefrituurde linten op keukenpapier en bestrooi meteen met zout.


     

  4. Schil de hoikkado pompoen. Gebruik ¼ van de pompoen om hier brunoise van te snijden. Marineer deze zolang mogelijk in de pickle, zie onderaan dit recept.
    De rest van de pompoen snijd je in stukken.
    Maak met de pulse-functie van de foodprocessor stukjes ongeveer zo groot als de risotto rijstkorrels.
  5. Snipper de ui, zet deze aan in een bodempje olijfolie, zorg dat de ui niet verkleurt.
    Voeg de risottorijst toe en fruit deze aan tot glazig, blus daarna af met de witte wijn.
  6. Gaar de risottorijst ongeveer 10-15 minuten met telkens toevoegen van hete bouillon totdat deze is opgenomen.
    Het kan zijn dat de liter niet geheel nodig is.
  7. Voeg, wanneer de rijst beetgaar is, de pompoen eraan toe en gaar totdat alles zacht is en er een mooie binding is ontstaan.
  8. Voeg naar smaak plantaardige room toe en evt. een goede klont plantaardige boter of een goede olijfolie.
  9. Rasp de schil van een biologische citroen, strooi dit eroverheen en breng het op smaak met wat sap van de citroen, peper en zout.

Maak een mooi bordje op, rooster evt. de pitten van de flespompoen voor erbij.

Pickle

Bereidingswijze

  1. Maak de basispickle, maak meteen een grotere hoeveelheid dan heb je wat in voorraad.             100 gram suiker, 200 gram azijn, 300 gram water, 1 eetl. zout
  2. Dit is een 1-2-3 recept waarbij 1 deel suiker, 2 delen azijn en 3 delen water gebruikt worden.
    1 el zout maakt deze pickle op smaak.
  3. Verwarm azin en water en voeg de suiker en het zout toe, breng kort aan de kook en giet over de brunoise van de pompoen, laat samen afkoelen.
  4. Welke suiker en welke azijn bepaal je zelf. Suiker mag zijn, bruine suiker, witte suiker, kokosbloesemsuiker of agave. (honing mag maar is niet vegan)
    Azijn mag zijn, rijstazijn, smaakazijn(bijv. frambozen of vlierbloesem), inmaakazijn, natuurazijn, appelciderazijn enz.