Wortelveganaise
Maak deze als eerste.
Benodigdheden
- Staafmixer
- Maatbeker van de staafmixer
- Ovenschaaltje
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
- 1 winterwortel
- 2 tl mosterd
- 4 el aqua faba
- 2 el sushiazijn
- ½ tl Jonnie Boer funghi trifolati
- Peper
- zout
- neutrale olie
- Citroensap/rasp naar smaak
Bereidingswijze
- Zet de oven aan op 175°C.
- Pof de winterwortel in de schil in aluminiumfolie.
Verwijder de schil en weeg 100 gram wortel af. - Doe alles in een beker voor de staafmixer.
Pureer samen met de aqua faba, de azijn, kruiden en mosterd. - Giet in een dun straaltje olie erbij totdat deze bindt.
Heel dik wordt deze veganaise niet.
Maak op smaak met zout en wat citroensap/rasp.
Zet koel weg.
Spiralen van rode biet, zoete aardappel en courgette
Benodigdheden
- Spiraalsnijder of juliënnesnijder
- Kommen
- Plank
- Mes
- Dunschiller
- Kookpan, middelgroot
- Zeef
- Pannetje om olie in te verhitten
- Keukenpapier
Ingrediënten
Voor 1 salade of voor 4 personen
- 2 kleine of 1 grote rode biet
- 2 grote zoete aardappels
- 2 courgettes
- Sushiazijn
- Frambozenazijn
- Olijfolie
- Agavesiroop
- Peper
- Zout
Bereidingswijze
- Zet een middelgrote pan met water op en breng aan de kook, voeg een halve eetlepel zout toe.
- Schil de zoete aardappel, snijd met de spiraalsnijder spiralen.
Doe deze spiralen in de pan met kokend water, breng het water opnieuw aan de kook en blancheer de spiralen.
Zorg dat ze niet stuk koken, giet ze af in een zeef en laat uitdampen en goed afkoelen. - Was de courgettes, snijd de beide uiteinden eraf, snijd de courgettes dan doormidden en maak spiralen met de spiraalsnijder.
- Schil de rode bieten. Dit kun je doen met een dunschiller. Zorg ervoor dat de bieten goed gewassen zijn voordat je begint.
- Neem de spiraalsnijder om de bieten in spiralen te snijden.
De bieten geven veel kleur af dus houdt deze apart van de rest - De dressings voor de spiralen
- Om wat smaakverschillen te maken geven we hier 2 soorten dressings, je hoeft deze niet persé beiden te maken, maak dan de dressing van jouw voorkeur.
Frambozendressing voor de rode bieten
Benodigdheden voor beide dressings
- Kommetje
- Maatbeker
- Eetlepel
- Theelepel
- Garde
Ingrediënten
- 3 el frambozenazijn
- 2 el agavesiroop
- ½ tl zout
- Zwarte peper uit de molen
- 1 el extra vierge olijfolie
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten bij elkaar.
- Meng het geheel met een garde tot een dressing en voeg zwarte peper toe naar smaak.
Sushiazijndressing voor de aardappel en de courgette
Ingrediënten
- 6 el sushiazijn
- 6 el lichte olijfolie
- Sap en rasp van 1 citroen
- 2 el mirin
- Zwarte peper uit de molen
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten bij elkaar.
- Meng het geheel met een garde tot een dressing en voeg zwarte peper toe naar smaak.
Snijden met een juliënne snijder: Als je geen spiraalsnijder hebt, kun je een julienne snijder gebruiken om de groenten in dunne reepjes te snijden die lijken op lucifers. Dit vereist meer werk en het resultaat is ook anders, het is een goed alternatief.