SCOBY symbiotic culture of bacteria and yeast

Waterkefir is een kolonie van bacteriën en gisten die in symbiose leeft. Deze bacteriën en gisten zijn in wisselende hoeveelheden en samenstellingen aanwezig. In de bacteriestam zit o.a. lactobacillus en streptococcus en in de gisten o.a. de candida. Ze zitten aan elkaar geplakt door een soort suikergel. Dit is bijzonder goed te zien op de detailfoto. Ze zien eruit als half doorzichtige rubberen bolletjes. Geen enkele kolonie is hetzelfde.

Kefir een weldaad voor het lichaam, zowel voor ons als mens maar ook voor dieren. De diverse vitaminen (vit B en C) die gemaakt worden door de gisten en bacteriën zijn een mooie aanvulling in een plant-based leefstijl. Bij Yuba zijn we dol op waterkefir omdat het zo verfrissend is, veelzijdig en gezond. Bouw het drinken van kefir wel op, je darmen moeten aan al dit goeds even wennen. (denk hierbij aan opboeren en wat kortdurend ongemak in je darmen). Waterkefir korrels kun je kopen via het internet. De kefirkorrels die wij gebruiken zijn van www.manivivendi.nl

Benodigdheden

  • 1 weckpot van 2 liter met klemdeksel, zonder rubber. Gebruik een doek of notenzak tegen fruitvliegjes. Je kunt ook voor een fermenteerpot met een waterslot kiezen.
  • Plastic zeef
  • Plank
  • Mes
  • Maatbeker
  • Steelpannetje
  • Weegschaal
  • Thermometer

Ingrediënten per liter

  • 1000 ml water
  • 3 biologische dadels
  • ½ biologische citroen
  • 50 g biologische rietsuiker
  • 50 g kefirkorrels

Bereidingswijze

  1. Meet en weeg alle ingrediënten af.
  2. Neem ongeveer 200 ml van het water, doe dit in het steelpannetje, verwarm dit op laag vuur met de suiker zodat deze oplost, laat het water niet koken.

  3. Giet de 800 ml water in een maatbeker en voeg de suikeroplossing erbij. Laat het afkoelen tot ongeveer 30 graden of kouder bij kamertemperatuur.

  4. Doe het suikerwater nu in de fermenteerpot. Voeg de kefirkorrels toe en laat ze rustig tot op de bodem zinken.

  5. Voeg nu de halve citroen en de andere ingrediënten toe. Sluit de pot. Laat de pot bij kamertemperatuur fermenteren, dit proces gaat vrij snel. Vooral bij een actieve kefirkolonie.

  6. Na 48 uur zie je meestal bubbels en levendigheid in de pot. De levendigheid kan zich uiten in het op en neer gaan van de kefirkorrels en CO2 belletjes.
  7. De dadels drijven vaak aan de oppervlakte door het ontstane CO2 gas.
  8. Proef aan je kefirdrank, licht zoet met een lichte zuring. De kefirdrank kan daarna gezeefd worden. Verwijder citroen en dadels. Deze kunnen niet meer gebruikt worden.
  9. Doe de drank in een beugelfles of in een schone plastic limonadefles. Vul nooit meer dan 2/3 van de fles in verband met de druk die kan ontstaan. Bewaar de kefirkorrels in deze vloeistof totdat ze net onder staan.
  10. Zet de fles in de koeling om de fermentatie af te remmen. Fermentatie stopt niet volledig. Voeg een stukje fruit of een beetje suiker toe voor meer bubbels. Dit doen we bij YUBA altijd.

    Let op!! Bij het openen van de fles moet je voorzichtig zijn, er kan een behoorlijke druk zijn ontstaan door het CO2-gas, plaats de fles daarom altijd op een plek waar overstromen niet erg is, bijv. in een wasbak.

  11. Na de fermentatie van een kefirdrank kan meteen nieuwe kefir gemaakt worden volgens dezelfde receptuur met verse ingrediënten. Je neemt wel steeds wat van de vorige drank mee in de nieuwe drank, dit noemen ze ook wel backslopping en zorgt voor een snelle start.

Wanneer je de kefirkorrels even niet wil gebruiken kan dit makkelijk.
Zet daarvoor de kefirkorrels in een bakje met klemdeksel, met wat van de laatste batch kefirdrank en een flinke schep suiker, in de koeling.
De kefirpopulatie groeit ook steeds een klein beetje, weeg iedere keer voor 1 liter 50 gram af.
De populatie groeit sneller naarmate je er vaak mee fermenteert.
Een teveel aan korrels kun je weggeven of weggooien, maar je kunt het ook in een salade doen, aan je hond geven of gewoon opeten.