Kimchi maken is een Koreaanse manier om kool te fermenteren. Je kunt het een beetje vergelijken met het maken van zuurkool maar dan met andere ingrediënten erbij.
Het resultaat is echt heel anders dan bij zuurkool maar wel een ontzettend gezonde en heerlijk pittige smaakmaker voor bij je broodmaaltijd of warm eten.
Het vergt wat oefening, niet alleen om het te maken maar ook om het te leren eten.
Naast kool wordt knoflook, gember, chilipeper en liefst vissaus gebruikt, voor dit plant-based recept is gekozen voor een misopasta.
Benodigdheden
- Weckpot met klemdeksel van 1,8 – 2 liter
- Plastic boterhamzakjes
- Grote kom
- Grote zeef
- Foodprocessor of de kom van de staafmixer
Ingrediënten
- 1 grote Chinese kool of paksoi, ongeveer een kilo
- 2 dikke wortels
- 3 lente-uitjes
- 6 radijsjes, rettich of zwarte rammenas
- 4 el zout (80 gram)
Pasta
- 4 el gember
- 1 grote rode peper of 2 kleine
- 1 el miso, donker of licht
- 2 el kokosbloesemsuiker of rietsuiker
- 40 ml azijn (kokosazijn of rijstazijn)
- 5 tenen knoflook
- 1 sjalot
Bereidingswijze
- Maal de pasta in een vijzel of foodprocessor of het kommetje van je staafmixer. Laat deze 1 uur rusten.
- Snijd de kool in reepjes van 2 cm breed, of laat de bladeren heel.
- Maak plakken van de wortel of snijd er reepjes van.
- Snijd hele dunne plakjes van de radijsjes, de rettich of de rammenas.
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
- Meng het geheel met het zout en laat zeker 3-6 uur staan.
- Doe het geheel daarna in een vergiet maar bewaar het vocht.
- Spoel het geheel af onder stromend water en laat dit uitlekken.
- Meng de gemalen pasta met de groenten en doe alles in een pot, druk dit goed aan.
- Plaats een plastic zakje gevuld met water bovenop de groenten om het geheel onder water te houden. Wanneer er te weinig vocht is om de groenten onder water te zetten, vul dan aan met het vocht dat je bewaard hebt.
- Laat de pot op een donkere plek fermenteren, de temperatuur is bij deze pot minder belangrijk daar er diverse bacteriën nu hun werk gaan doen, waaronder ook de MZB. Dit is altijd spannend want je weet nooit hoe de smaak zal uitpakken. Één ding is zeker het wordt pittig met wat tintelende smaken. Lees ook punt 8 bij het volgende recept.