Benodigdheden 

  • Schoon weckglas
  • Zakje gevuld met water
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • Blender 
  • Keukenmachine
  • Zeef
  • Schone jampot/potje met deksel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g rode pepers
  • 2,5 % zout aan de hand van het gewicht van de pepers
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml appelciderazijn
  • 100 gr rietsuiker
  • Optioneel 5 cm fijngehakte gember
  • Zout
  • Optioneel, extra suiker en/of citroensap
    Zie opmerking op het einde van dit recept!

Bereidingswijze

  1. Verwijder de steeltjes van de pepers, weeg de pepers.
  2. Als er 500 g pepers zijn dan neem je 2,5% van dit gewicht en voegt dit aan zout toe. Dit is dan 12,5 gram zout.
  3. Schep dit onder de pepermassa en meng dit goed, maal het geheel in grof in een keukenmachine.
  4. Neem de weckpot en doe hier het gemalen mengsel in, druk een plastic zakje gevuld met water erop en laat het 24 uur staan.
  5. Kijk nu of het vocht dat is vrijgekomen de massa  overschrijdt. Soms moet je even het zakje wat aandrukken of verplaatsen.

  6. Er mag geen lucht bij de massa komen, tik deze eruit.
  7. Laat de massa 7-14 dagen fermenteren (afhankelijk van de temperatuur hoe warmer hoe sneller het gaat.) Bij Yuba experimenteren we vaker en fermenteren we soms wel 2-3 maanden.
  8. Houd het proces goed in de gaten, er mag geen schimmelvorming ontstaan. Zeker wanneer je langer wil fermenteren.                                                                                                                                                

    Na fermentatie:
  9.  Weeg de andere ingrediënten af en voeg deze toe aan de pepermassa. Voeg in dit stadium ook de gember toe, laat deze niet mee fermenteren. Doe het in een pannetje, breng aan de kook en laat het geheel daarna 5 minuutjes, op laag vuur garen.
  10. Blender de massa heel goed, zeef de massa en proef of de smaak naar wens is, voeg eventueel wat suiker, zout of een kneepje citroensap toe.
  11. Bewaar de chilisaus in een schone pot met deksel.

Voor het gehele proces adviseren we handschoenen te dragen en kijk uit met je ogen tijdens het overschenken, blenderen en zeven.

Het is een pijnlijke ervaring wanneer je het in je ogen krijgt, goed spoelen met lauw zacht stromend water is de enige optie.