Benodigdheden 

  • Slowjuicer
  • Maatbeker
  • Plank
  • Mes
  • Weegschaal
  • Weckpot van 1 liter

Ingrediënten

Bij deze ingrediëntenlijst staan niet overal gewichten en hoeveelheden, waarom dit zo is zie je in de bereidingswijze staan.

  • 1 middelgrote flespompoen
  • Fijne rietsuiker
  • 1 sinaasappel
  • Rasp van ½ sinaasappel
  • 1 steranijs


Na fermentatie

  • 120 g citroensap van verse citroenen
  • 200 g rietsuiker
  • Fijn zeezout zonder jodium

Bereidingswijze

  1. Schil de pompoen, snijd er stukken van die passen in de slowjuicer, verwijder de pitten, rooster ze eventueel voor een ander recept.
  2. Pers de stukken pompoen in de slowjuicer, weeg de pulp. Stel het gewicht is 300 gram pulp, voeg dan 150 gram suiker eraan toe en meng dit goed. Dus de helft van het gewicht van de pulp aan suiker. Voeg het sap van de pompoen nu toe aan dit mengsel.
  3. Voeg de rasp van de halve sinaasappel eraan toe en meng.
  4. Snijd de sinaasappel uit en snijd stukjes van het vruchtvlees, voeg dit toe.
  5. Weeg het geheel nu, stel dit is 500 gram doe er dan 2% aan zout bij, 2% zout is 10 gram. Meng dit goed en doe het geheel in een schone weckpot, leg de steranijs erop.
  6. Leg een zakje gevuld met water boven op de massa (zo sluit je de lucht af van de massa) en laat de pot 4-5 dagen fermenteren op een warme plek.


     

  7. Maak een siroop van 200 gram suiker en 120 gram citroensap door het sap lichtjes te verwarmen zodat de suiker smelt.
  8. Zeef de pompoenmassa na de fermentatie, voeg de citroensiroop toe aan de pompoensiroop, gebruik deze siroop in een drankje met prosecco of bruiswater.

No waste

  1. Droog de massa die overblijft in de voedseldroger, draai er poeder van en gebruik op een recept met pompoen of op een sorbetijs.
  2. Gebruik de massa als pompoen karamel bij een risottogerecht of bij een dessert.
  3. Als je goed naar de beide foto’s kijkt zie je bij de foto hierboven dat de siroop eruit loopt en dat het deksel omhooggeduwd werd door het zakje. Deze fermentatie was zeer actief, je ziet ook in de onderste foto bubbeltjes onder de pompoenmassa en luchtplekjes in de massa, allemaal Co2 dat een weg zoekt.