Tepache is een gefermenteerde ananasdrank afkomstig uit Mexico.
Je gebruikt alleen de schillen van de ananas.
De micro-organismen in tepache zijn de natuurlijke gisten op de schil en melkzuurbacteriën.
Het is een bubbeldrank met weinig tot geen alcohol.

Er zijn altijd 4 hoofdingrediënten:
suiker, ananasschil, kaneel en water als fermenteermedium.

Het sap van de ananas gebruiken we graag in combinatie met de gember-bug.
Wanneer je de combinatie gemberbug en ananassap wil proberen moet je dit goed plannen.
Het uitpersen van de ananas en maken van tepache is een sneller proces dan de gemberbug.

Ingrediënten

  • 1-2 ananassen waarvan de schillen gebruikt worden
  • Water
  • 100 gr rietsuiker per ananas
  • 1 kaneelstokje of 1 tl kaneelpoeder
  • 4 steranijs

Bereidingswijze

  1. Doe de schillen van de ananas in een grote weckpot of fermenteer pot.
  2. Neem vers water en voeg dit toe totdat de schillen onder staan.
  3. Los de suiker op in een beetje warm water en voeg dit toe.
    Doe de specerijen erbij.
  4. Laat de pot nu bij kamertemperatuur staan met een deksel of doek op de opening om het proces tegen fruitvliegjes te beschermen.
  5. Bij een weckpot met klemdeksel, gebruik je de rubber niet.
    Let hierbij wel erop dat fruitvliegjes geen toegang kunnen krijgen.
  6. Hoe warmer de temperatuur in de ruimte hoe sneller de fermentatie gaat, ongeveer 2-3 dagen. Wanneer zich bubbels hebben ontwikkeld, proef dan of de smaak prettig is.
  7. Wordt tepache te zuur, dan kun je hem ook verder laten fermenteren tot ananasazijn.
  8. De ervaring leert dat, wanneer het geheel erg warm staat, de tepache ietsje draderig en slijmerig kan worden, dit doet niets af aan de smaak maar wel aan het mondgevoel.
  9. Vind je dit onprettig vul dan ieder glas aan met een weinig koolzuurhoudend water.

  10. Het vruchtvlees van de ananas is nu nog over.
    Pers dit uit, met een slowjuicer, en meet de hoeveelheid sap, is dit bijv. 600 ml voeg dan 200 ml gemberbug toe. Doe het mengsel in een fles.
  11. Laat dit mengsel een dag bij kamertemperatuur staan met de dop op de fles en zet het daarna in de koeling, na 1-2 dagen is de smaak optimaal.
    Heb je geen gemberbug, drink dan het sap op of meng het met ander tropisch fruitsap. Het kan ook met waterkefir of kombucha gemengd worden, zie verderop voor recepten.