Fruit dat overrijp en wat plekjes heeft wordt vaak onnodig weggegooid. Om dit fruit toch een bestemming te geven kan er vanalles mee gedaan worden.

Is het fruit overrijp en wat melig dan kan dit gejuiced worden.
Een overrijpe banaan kan een aanvulling zijn maar gebruik daar niet teveel van.
Overrijpe bananen kunnen ingevroren worden voor een smoothie, maak er wel van tevoren stukjes van doe ze in een vrieszakje of doosje met klemdeksel.
Overrijp fruit dat goed genoeg is om te juicen kan gebruikt worden. Schimmels en rotte plekken moeten ruim verwijderd worden.
We mengen dit sap daarna met de gemberbug.
Het volgende recept is een voorbeeld van wat er met restfruit bij Yuba gedaan wordt.

Benodigdheden

  • Slowjuicer (geen sapcentrifuge)
  • Maatbeker
  • Zeef
  • Mesje
  • Dunschiller
  • Plank
  • Citruspers of citrus-opzetstuk voor op de slowjuicer

Ingrediënten

In ons geval hadden we:

  • 5 sinaasappelen
  • 3 citroenen
  • 5 peren
  • 1 limoen
  • 5 appels

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schillen van de appels en de peren. Verdeel in stukjes en verwijder het klokhuis.
  2. Pers de citrusvruchten uit. Juice de appels en de peren.
  3. Meet of weeg het fruitsap.
  4. Het resultaat van bovengenoemd: 1400 ml sap, heerlijk zoet-zuur door de zeer zoete appels en peren en de zure tonen van de citrusvruchten.
  5. We hebben 900 ml afgemeten en er 300 ml gember-bug aan toegevoegd.
  6. Door de aanwezige suikers in het sap gebruiken de gisten en bacteriën in de bug deze als voeding en ontstaat er nog meer CO2 en een tikkeltje alcohol.
  7. Het geheel kan nu meteen gedronken worden of laat het fermenteren, daardoor wordt het minder zoet. We hebben de drank bij kamertemperatuur laten fermenteren.
    Na 1-2 dagen was de drank optimaal.
  8. In een plastic fles kan deze in de koeling kort bewaard worden.