Paella van gort en zwarte rijst

Ingrediënten paellaspecerijenmix

  • 1 tl komijnzaad, geroosterd
  • 2 tl korianderzaad, geroosterd
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 gedroogd rode pepertje
  • 1 gedroogd laurierblaadje
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zoete paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Mix deze ingrediënten in een koffiemolen en bewaar in een potje met deksel.
    Voeg geen zout toe.

Benodigdheden

  • Paellapan
  • Houten lepel
  • Weegschaal
  • Maatbeker

Ingrediënten voor de paella

  • 250 g parelgort
  • 100 g zwarte rijst
  • 1 glas witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 15 snijbonen
  • 1 grote ui
  • 200 g diepvrieserwten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 3-5 winterwortelen
  • ½ tl oploskoffie
  • 150 ml plantaardige kookroom
  • 1 el zeer geconcentreerde fond
  • Olijfolie
  • Zout
  • Paellaspecerijen mix
  • 5 draadjes saffraan
  • 1 mespuntje colorante (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Week de rijst en gort los van elkaar gedurende de nacht.
  2. Spoel beiden af en kook de zwarte rijst beetgaar in water met zout, zet deze weg.
  3. Maak grove stukken van de snijbonen, repen van de paprika, ringen van de ui.
  4. Schil de wortelen en gaar ze in bouillon of water met zout gaar. Snijd ze daarna in dikke plakken. Laat afkoelen.
  5. Leg de saffraandraadjes in de witte wijn en laat hun kleur even afgeven.
  6. Neem de paellapan, doe er 5 el olijfolie in. Voeg de uien en de paprika toe en laat op zacht vuur garen tot glazig. Voeg de paella mix toe en roer dit goed erdoorheen.
  7. Voeg de gort toe en verhit deze 3 minuutjes mee.
  8. Voeg 800 ml bouillon en het glas wijn toe en na 10 minuten de tomaten, erwten en snijbonen. Laat alles op laag vuur garen.
  9. Neem een steelpan, doe hier de wortelstukken in met de fond, room, en oploskoffie.
  10. Laat dit geheel op laag vuur een beetje sudderen zodat de wortelstukken de smaken goed opnemen.
  11. Wanneer de paellarijst bijna gaar is zet je het vuur even goed hoog zodat er een aanbaklaagje ontstaat, roer dit laagje er goed door, proef en voeg indien nodig nog wat zout toe.
  12. Roer daarna de zwarte rijst erdoorheen.
  13. Verdeel de wortels eroverheen, proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.