Voor dit recept heb je een kiddefles nodig, dit is een fles waarmee je met lachgaspatronen een espuma maakt.
Zonder deze fles wordt dit wat lastiger maar met opgeklopte room kom je al heel ver.
Voeg dan het bietenmengsel, fijngemaakt met een staafmixer, toe aan de opgeklopte room.
Wanneer je verse bieten zelf gaart wordt de kleur iets mooier van het gerecht, maar gegaarde biet is praktischer.
Benodigdheden
- Grote koekenpan
- Spatel
- Weegschaal
- Maatbeker
- Kidde
- Lachgaspatronen, 2 stuks
- Mandoline
- Blender
Ingrediënten 4 personen
- 400 g gegaarde rode biet
- 200 ml plantaardige room
- 80 g rode ui
- 1 l groentebouillon
- 200 g arboriorijst
- 200 g gegaarde biet
- 1 dikke witte ui
- 150 ml witte wijn
- 100 ml bietensap
- 2 el kappertjes
- 2 el rode ui
- Zwarte peper
- Zout
- Basis pickle
- 150 g plantaardige boter
- 1,5 g xantana, eventueel
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Schaaf 80 gram rode ui op de mandoline en leg dit in basispickle, maak nog wat ui extra ter decoratie, laat dit 1 uur staan.
- Mix de 400 gram rode biet met de room en de rode ui in een blender, maak op smaak met peper en zout, voeg liefst 1,5 gram xantana toe, heb je dit niet dan zal het schuim wat minder lang blijven staan, dit doet niets af aan de smaak.
- Zeef dit geheel zodat de kidde niet kan verstoppen en schenk het in de kidde. Zet deze in heet water. Heb je een geïsoleerde kidde dan moet de massa eerst verwarmd worden. Draai de fles goed dicht, zorg dat de afsluitrubber in het deksel zit, draai er 2 ampullen lachgas in.
- Hak de 200 gr rode biet heel fijn, dit kan met een mes of met de pulsefunctie van de foodprocessor.
- Hak de kappertjes fijn, snijd de rode ui heel fijn, maak de biet aan met de ui en kapper en maak op smaak met olijfolie, pickle en zwarte peper. Dit wordt bij de risotto gevoegd wanneer deze klaar is.
- Wanneer je geen kidde hebt, klop dan de room op tot yoghurtdikte, meng dit met de geblenderde biet.
De risotto
- Maak groentebouillon van blokjes of vloeibare bouillon. Je kunt hem ook zelf maken.
- Snijd de witte ui, weeg de rijst af en zet de bouillon klaar, deze moet goed heet zijn.
- Neem de koekenpan, smelt daar 50 gram boter in en voeg de ui toe. Fruit deze glazig.
- Voeg de rijst toe en laat deze samen met de ui even garen, blus af met de witte wijn.
- Begin nu met de hete bouillon en voeg wanneer de rijst de bouillon heeft opgenomen steeds nieuwe toe.
- Wanneer de rijst begint te garen, voeg dan het rode bietensap toe, laat dit ook goed opnemen en maak de risotto verder gaar met de bouillon.
- Voeg de biet toe die je hebt gemaakt met kapper en ui, meng goed en verwarm, voeg net zoveel boter toe van de 100 gram totdat deze op smaak en smeuïg is, de risotto moet “lopen”.
Nu zijn alle onderdelen klaar, neem warme borden, leg er een hoeveelheid risotto op, zet een flinke toef espuma erop en garneer met de extra gepicklede rode ui.