Deze groentebiryani is een waar feestmaal vandaar dat de portie zo groot is.
Voor dit recept heb je diverse specerijen nodig, heb je ze niet allemaal neem dan alleen de specerijen die je in huis hebt.
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Ovenplaten, 2 stuks
- Plank
- Mes
- Schilmes
- Weegschaal
- Maatbeker
- Eetlepel
Ingrediënten 8 personen
- 350 g basmatirijst
- 2-4 zoete aardappels, afhankelijk van de grootte
- 2 pastinaken
- 1 mok doperwten
- 4 rijpe tomaten
- 4 paarse of gele oerwortelen
- 100 g kikkererwten uit blik
- Neutrale olie
- ½ tl chilipoeder
- ½ tl komijn gemalen
- ½ tl garam massala
- 2 el citroensap
- ½ tl asafoetida
- Himalaya zout
- Olijfolie
- Kruidige kokosolie-ghee
Bereidingswijze
- Zet de oven aan op 185°C.
- Was de rijst een aantal keren en zet hem te week in koud water.
- Veeg de buitenkant van de zoete aardappelen schoon, besprenkel ze met wat olijfolie, peper en zout en leg ze in een ovenschaal. Gaar ze totdat je er met een schilmesje inglijdt.
- Maak de andere groenten schoon, maak er blokken en stukken van.
- Snijd de tomaten doormidden en dan nog een keer in 4 daarna in 8.
- Neem 2 ovenplaten. Een plaat voor de wortel en pastinaak en een voor de tomaten en de kikkererwten.
- Neem 100 ml olie, voeg hier 1,5 tl zout en de specerijen aan toe. Meng dit goed. Leg de groenten op de platen en druppel de kruidenolie eroverheen met een eetlepel.
- Zet alles in de oven en gaar ongeveer 30-40 minuten, schep halverwege om.
- Blancheer de doperwten kort.
- Kook de basmatirijst gaar.
Controleer de gaarheid van de groenten en schep deze onder de rijst. Maak goed op smaak met Himalaya zout.
Giet er wat kruidige kokosolie-ghee overheen.
Kruidige kokosolie-ghee
Benodigdheden
- Steelpan
- Maatlepels
- Schoon potje met deksel
- Zeef
Ingrediënten 8 personen
- 1 kokosolieverpakking van 250-300 gram
- ½ tl asafoetida
- 2 tl verse gember in fijne stukjes
- 1 tl verse kurkuma in fijne stukjes
- 4 kardamompeulen
- 1 kaneelstokje
- 1/8 tl nootmuskaat
- ¼ tl gemalen fenegriek
Bereidingswijze
- Smelt de kokosolie en voeg de andere ingrediënten toe, laat het geheel 1 uur infuseren op zeer laag vuur.
- Zeef en bewaar in een pot.