7.6 Boekweit met spitskool en puree van knolselderij

Boekweit is een heerlijk graan dat je wellicht een beetje moet leren waarderen.
Het is er in 2 variaties: ongeroosterd en geroosterd waarbij ongeroosterd lichter van kleur is en de geroosterde versie donker van kleur is.
De smaak van beiden is verschillend.
De kooktijd en waterverhouding is ook anders.
1,5 deel water bij de lichte en 2 delen water bij de donkere variant.
Je kunt boekweit in bouillon of zout water koken, wil je er een zoete pap van maken doe er dan alleen een snufje zout bij.
Het volgende recept eerst goed doorlezen want het vergt een beetje planning. Het is een bijzonder recept, bij Yuba zeer geliefd.
Het garen van de knol en boekweit kan ruim vantevoren, de aardappelen moeten na pureren meteen verwerkt worden.

Benodigdheden

  • Weegschaal
  • Zeef
  • Kookpan met deksel
  • Grote soeppan
  • Plank
  • Mes
  • Koekenpan
  • Aluminiumfolie
  • Ovenschaal
  • Oven
  • Pureeknijper
  • Blender of thermomix
  • Spatel

Ingrediënten 4 personen

  • 180 g boekweit
  • 1 knolselderij
  • 2 kruimige aardappelen
  • 2 winterwortels
  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • Teentje knoflook
  • Cajunkruiden
  • Plantaardige room
  • Plantaardige boter
  • Olijfolie
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • Appelciderazijn

Bereidingswijze

  1. Lees eerst het recept goed door. Zet de oven aan op 180°C.
  2. Veeg de knolselderij goed schoon, snijd de wortelaanzet eraf, neem een stuk aluminiumfolie ter grootte van de knol.
  3. Zet de knol op het midden van de folie, druppel wat olijfolie eroverheen, voeg wat peper en zout toe en maak de folie dicht.
  4. Gaar de knol in de oven totdat je met een schilmesje door de folie in de knol glijdt, dan is deze gaar.
  5. Schil de wortels, rasp deze ondertussen dat de knol in de oven staat. Leg ze in een kom en voeg wat appelciderazijn toe.
  6. De aardappelen pas koken wanneer de knol helemaal klaar is. Neem een pan, vul met koud water. Voeg zout toe. Snijd de aardappelen rondom in. Kook de aardappelen in de schil gaar.
  7. Neem,ondertussen dat de aardappelende koken, de soeppan. Om de hoeveelheid water te meten doe je de spitskool in de pan en vul deze met water, zorg dat de spitskool 5 cm onder water staat. Haal hem weer uit het water.
  8. Snijd de spitskool in 4 delen, breng het water aan de kook met een eetlepel zout en leg de spitskool in het kokende water, blancheer de kool totdat deze heldergroen is en beetgaar.
  9. Als de aardappelen gaar zijn, giet het water af, laat ze even op het vuur droogstomen laat ze 5 minuten rusten. Verwijder daarna de schil. Duw de aardappelen door de pureeknijper.
  10. Kook de boekweit gaar in 360 gram water met een theelepel zout. Giet af en laat met de deksel op de pan rusten.
  11. Als de knol gaar is, verwijder de folie. Verwijder de schil van de knol. Verdeel de knol in stukken.
  12. Kook de knolstukken in wat room met peper en zout op. Blender dit geheel. Wanneer het klaar is kun je de gepureerde aardappelen toevoegen. Meng en maak het extra smeuïg met wat room, boter en/of eventueel wat olijfolie.
  13. Maak verder op smaak met peper en zout.
  14. Wanneer de spitskolen beetgaar zijn giet je ze af en laat ze uitdampen. Snipper de ui, zet de koekenpan op het vuur, smelt 50 gram boter, fruit de ui hierin.
    Voeg 1 tl cajun kruiden toe en meng.
    Leg de stukken spitskool in het cajunkruidenmengsel en bak ze kort aan beide snijkanten.
  15. Breng ze eventueel op smaak met zout, let op in sommige cajunkruidenmengsels zit al zout.
  16. Nu is alles gegaard en klaar om op te eten, we maken 4 bordjes op door de puree als basis op het bord te leggen.
    Leg naar behoefte boekweit op de puree, voeg de zure wortelrasp eraan toe en leg de gebakken spitskool aan de zijkant op het bord. Schep de restjes ui uit de pan en leg deze op de boekweit. Druppel er eventueel nog wat olijfolie overheen. De combinatie is spannend.