In de volgende recepten maken we diverse soorten oliën, veganaises, variaties op veganaises, mosterd en crèmes.
Deze zijn op veel manieren te gebruiken in gerechten.
Laat je inspireren.

Algemene benodigdheden 

  • Highspeedblender, thermomix, gewone blender of staafmixer
  • Maatbeker
  • Weegschaal
  • *Bak met ijswater wanneer het recept hierom vraagt
  • Kleinere bak
  • Heel fijn zeef of passeerdoek
  • Schone flessen of potten
  • Thermometer
  • Kookpannen
  • Schuimspaan

1. Basilicumolie

Benodigdheden 

  • Ijswater
  • Schuimspaan
  • Kookpan
  • Zeef
  • Passeerdoek
  • Blender
  • Keukenpapier
  • Plank
  • Mes
  • Highspeedblender of
  • Thermomix of
  • Blender
  •  
  •  

Ingrediënten

  • *Voor dit recept heb je ijswater nodig.
  • 2 bosjes basilicum (160 g)
  • 500 ml neutrale olie

Bereidingswijze

  1. Zet een pan met water op en breng dit aan de kook.
  2. Wanneer het water goed kookt voeg je de basilicum toe, duw de blaadjes even onder met een schuimspaan en schep ze er meteen uit en leg ze in de bak met ijswater.
  3. Beweeg met je handen de basilicum in het ijswater totdat de hitte eraf is en haal ze uit het ijswater, knijp de blaadjes goed uit.
  4. Neem wat keukenpapier en druk dit nog even op de blaadjes.
  5. Hak de basilicum in kleine stukken en voeg deze toe aan de olie.
  6. Draai de olie in een highspeedblender of in een thermomix op 30 graden tot een mooie groene olie, doe het geheel in de passeerdoek en laat de olie rustig uitlekken.
  7. Laat de olie daarna nog een uur bezinken, giet hem dan rustig over in een bakje met deksel.
  8. Basilicumolie is lastig om te maken vanwege het feit dat deze snel zijn kleur verliest, de olie wordt gauw wat bruinachtig. Wanneer je wat spinazie toevoegt wil dit soms wel helpen de kleur te behouden. Voeg daarvoor een hand spinazie toe aan het blancheerwater samen met de basilicum. Voor de thermomix is dit niet persé nodig. De staafmixer is niet geschikt om basilicumolie te maken.

2. Bieslookolie

De kleur van bieslookolie is fenomenaal en maakt een prachtige veganaise.

Benodigdheden 

  • Ijswater
  • Zeef
  • Passeerdoek
  • Blender
  • Staafmixer
  • Thermomix
  • Plank
  • Mes

Ingrediënten

  • 240 gr bieslook, in stukjes van 5 cm
  • 500 ml zonnebloemolie of druivenpitolie

Bereidingswijze

Methode staafmixer en of blender:

  1. Verwarm de olie op 60°C, doe deze in een hoge maatbeker, voeg de stukjes bieslook toe.
  2. Neem daarna de staafmixer en mix totdat bieslook heel fijn is. Je kunt het ook blenderen.
  3. Zeef de olie eerst door de zeef en laat afkoelen in een bak die je in het ijswater kunt zetten.
  4. Zeef de olie daarna nog eens door de kaasdoek en bewaar de olie in de koeling.

Methode thermomix:

  1. Doe de olie en bieslookstukjes samen in de mengbeker van de thermomix, doe het deksel erop, zet het apparaat aan.
  2. Temperatuur 60 graden, stand 5, tijd 4 minuten.
  3. Daarna 2 minuten zonder temperatuur op stand 10.
  4. Zeef de olie eerst door de zeef en laat afkoelen in een bak die je in het ijswater kunt zetten.
  5. Zeef de olie daarna nog eens door de kaasdoek en bewaar de olie in de koeling.
Links basilicumolie en rechts bieslookolie

3. Dilleolie

Ingrediënten 

  • 160 gr dille, steeltjes verwijderen
  • 300 ml zonnebloemolie of druivenpitolie

Bereidingswijze

Methode staafmixer:

  1. Verwarm de olie tot 40°C, doe deze in een hoge maatbeker, voeg de dilletopjes toe.
  2. Dek af en laat 1 uur infuseren.
  3. Neem daarna de staafmixer en mix totdat de dille heel fijn is.
  4. Zeef de olie eerst door de zeef en laat afkoelen in een bak die je in het ijswater kunt zetten.
  5. Zeef de olie daarna nog eens door de kaasdoek en bewaar de olie in de koeling.

Methode thermomix:

  1. Doe de olie en dille samen in de mengbeker van de thermomix, doe het deksel erop, zet het apparaat aan.
  2. Temperatuur 40°C, stand 5, tijd 8 minuten.
  3. Daarna 2 minuten zonder temperatuur op stand 10.
  4. Zeef de olie eerst door de zeef en laat afkoelen in een bak die je in het ijswater kunt zetten.
  5. Zeef de olie daarna nog eens door de kaasdoek en bewaar de olie in de koeling.

4. Rozemarijnolie

Benodigdheden 

  • Ijswater
  • Steelpan
  • Zeef
  • Passeerdoek
  • Blender

Ingrediënten

  • 80 g rozemarijn
  • 500 ml neutrale olie

Bereidingswijze

  1. Ris alle naaldjes van de rozemarijn, verwarm op laag vuur de olie tot 60°C. Voeg de naaldjes toe.
  2. Doe alles samen in een blender en blend 5 minuten, doe het geheel in een maatbeker en zet deze in ijswater.

  3. Zeef de naaldjes na afkoelen eruit. Doe de olie in een schone fles en zet in de koeling. Deze olie heeft geen fraaie kleur maar wel heel veel smaak.

5. Kurkumaolie

Ingrediënten

  • 5 kleine kurkumaworteltjes
  • 500 ml neutrale olie

Bereidingswijze

Methode thermomix

  1. Maak kleine stukjes van de kurkumaworteltjes.
  2. Doe de ingrediënten in de beker van de thermomix.
  3. Zet de temperatuur op 60 graden. Mix 1 minuut op de hoogste snelheid.
  4. Zeef de olie door een passeerdoek en zet weg bij kamertemperatuur.

Methode highspeedblender

  1. Doe de ingrediënten in de beker van de highspeedblender, laat de snelheid rustig oplopen tot maximaal, laat deze dan 3-5 minuten op hoogste snelheid draaien.
  2. Zeef de olie door een passeerdoek en zet weg bij kamertemperatuur.

6. Vadouvanolie

Benodigdheden 

  • Maatbeker
  • Theezeefje

Ingrediënten

  • 3-4 tl vadouvankruiden van Jonnie Boer
  • 200 ml neutrale olie

Bereidingswijze

  1. Voeg de kruiden toe aan de olie, zet 12 uur weg bij kamertemperatuur.
  2. Zeef de olie, bewaar in de koeling. 

Bewaar alle oliën in de koeling in schone glazen potten met deksel.