De recepten die nu volgen vormen een leuke uitdaging. Ze zorgen voor een krokante textuur in het gerecht.
Het leuke is dat jezelf allerlei variaties kunt bedenken met deze recepten om jouw gerecht tot iets bijzonders te maken.
Voor de crackers moet het crackerbeslag eerst gegaard worden, daarna heeft het een lange droogtijd, dat vergt wel wat voorbereiding.

Na het garen van het beslag heb je tapiocaparels.

Tapiocacrackers en parels van rode kool
Dit recept heeft als extra uitdaging dat de droogtijd van het beslag best lang is.
Het frituren is zeer kort op 200ºC want vanwege het hoge suikergehalte van zowel koolsap als de sushiazijn kan deze cracker snel verbranden.
Wanneer het je goed lukt om deze crackers te maken dan heb je iets zeer bijzonders. De eerste crackers mislukten bij Yuba maar door het te oefenen ging het steeds beter. Dus oefenen is echt belangrijk en er is beslag genoeg.

Benodigdheden 

  • Pan
  • Kom
  • Zeef
  • Spatel
  • roerspatel
  • Oven
  • Pan om te frituren, 200ºC
  • Thermometer
  • Maatbeker
  • Slowjuicer
  • Bakplaat
  • Siliconen bakmat

Ingrediënten

  • 1 rode kool, gejuiced, 450 ml sap afmeten
  • 50 ml sushiazijn
  • 70 g tapiocaparels

Bereidingswijze

  1. Snijd stukken van de rode kool, pers deze uit in de slowjuicer.

  2. Heb je geen slowjuicer dan kan de kool ook gekookt worden en dan gebruik je dit kookwater.
  3. De smaak is dan wel minder intens, meet dan 500 ml van dat kookwater af en maak goed op smaak met zout.
  4. Kook de tapiocakorrels totdat de meeste parels doorzichtig zijn. Goedgekookte tapiocaparels kunnen een mooie aanvulling zijn in een gerecht, de smaakmogelijkheden zijn enorm.

  5. Giet ze af in een zeef en spoel ze onder koud water, laat even uitlekken en smeer ze met een spatel uit over de bakmat.
  6. Leg de bakmat op de ovenplaat en plaats deze in de oven.
  7. Laat het tapiocamengsel drogen op 80ºC totdat dit knapperig is zodat je er stukken af kunt breken.
  8. Is het geheel nog wat taai, droog verder in. Soms kan dit wel 6 uur duren.

    Na de droogtijd:

  9. Zet de pan met olie op het vuur en verwarm tot 200ºC.
  10. Breek stukken van de tapioca en frituur ze kort, ze komen vrij snel bovendrijven. Ze komen ietwat zompig en slap uit de olie maar worden vanzelf knapperig bij het afkoelen.
  11. Leg ze op keukenpapier om uit te harden.
  12. Dit moet je een paar keer gedaan hebben om te weten welk moment goed is om ze uit de olie te halen.
  13. Met deze hoeveelheid is er genoeg materiaal om mee te oefenen.