1. Kastanjepaddenstoelen zout

Benodigdheden 

  • Oven of dehydrator
  • Ovenschaal bij de oven
  • Koffiemolen of nutribullet
  • Plank
  • Mesje
  • Keukenpapier
  • Glazen potje met schroefdeksel

Ingrediënten

  • 250 g verse kastanje paddenstoelen
  • grof zeezout of Himalaya zout

Bereidingswijze

  1. Maak de paddenstoelen schoon door het uiteinde van het steeltje te snijden en de hoed schoon te vegen met keukenpapier, was ze niet!
  2. Zet de oven of droger aan op 70ºC. Spreid de paddenstoelen uit over de tray of voedseldrogerplaat.
  3. Droog de paddenstoelen totdat ze breken.
  4. Weeg de paddenstoelen en weeg evenveel grof zout af.
  5. Maal eerst de paddenstoelen in de koffiemolen, laat dit poeder even afkoelen.
  6. Doe nu het zout erbij en maal tot een fijn paddenstoelenzout.

2. Zeewierzout

Benodigdheden 

  • Oven of dehydrator
  • Ovenschaal bij de oven
  • Koffiemolen of nutribullet
  • Kom
  • Keukenpapier
  • Glazen potje met schroefdeksel

Ingrediënten

  • 150 g verse zeesla of ander zeewier
  • grof zeezout of Hymalaya zout

Bereidingswijze

Bij zeewieren is het zo dat deze van zichzelf uit al wat zout bevatten. Door ze te drogen versterk je dit.

  1. Leg het verse zeewier eerst in water zodat het grove zeezout waarin ze bewaard worden eruit gespoeld worden.
  2. Ondanks de goede kwaliteitscontrole kan het wel eens zo zijn dat er een piepklein zeeslakje of mosseltje met het zeewier meekomt.
  3. Spoel het zeewier nog eens goed na.
  4. Dep het droog met keukenpapier of keukendoek.
  5. Leg het zeewier in de dehydrator of in de oven en droog dit bij een temperatuur van 50ºC.
  6. Weeg daarna het gedroogde zeewier en weeg 1/3 van het gewicht aan grof zout af.
  7. Maal eerst weer het zeewier, laat dit even afkoelen en voeg dan het zout eraan toe en maal dit tot een fijn poeder.

Zorg dat het zout goed droog bewaard wordt in schone glazen potjes.
Bij elk gebruik een droge lepel gebruiken, neem geen zout met je vingers. Sluit het potje meteen na gebruik.
Vergeet je het te sluiten dan neemt het zout het vocht uit de lucht op en gaat het klonteren.

De smaakmakers uit Module 8 kunnen gebruikt worden om nog meer smaak toe te voegen aan de recepturen van gerechten in deze cursus.
Geef een zelfgemaakte mosterd eens als cadeautje of eet hem bij een stamppot.
In de andere modules staan ook diverse smaakmakers zoals de wortelveganaise of de dressing van avocado.
Ook de pickles en de gefermenteerde groenten uit module 6, het zijn allemaal smaakmakers die jouw gerechten spannend maken voor jezelf, gezin, vrienden of gasten.
Combineer naar hartenlust maar bedenk dat overdaad schaadt.