Benodigdheden
- Plank
- Mes
- Schilmes
- Dunschiller
Ingrediënten
- 1 mango, stevig, niet te rijp
- 1 rode peper
- 1 rode ui
- 2 el oude balsamico azijn (of laat nieuwe inkoken tot licht stroperig en afkoelen)
- 2 el mirin
- 4 el sushiazijn
- 2 el vers citroensap van 1 citroen
- verse koriander naar smaak
- peper
- zout
Bereidingswijze
- Begin met het snijden van de mango in kleine blokjes, ook wel brunoise genoemd. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden.
- Snijd de mango langs de pit af te en maak vervolgens ruitvormige sneetjes in het vruchtvlees. Daarna kan de bolling van de vruchtzijde naar binnen gedrukt worden zodat het vruchtvlees omhooggeduwd wordt. De zo ontstane blokjes kunnen eraf gesneden worden met een schilmesje.
Het is ook mogelijk om de mango met een dunschiller te schillen, daarna langs de pit af te snijden en de helften in dunne repen te snijden, daarna in juliënne en vervolgens in brunoise te snijden. - Snijd de pepers in microbrunoise door er eerst lange dunne reepjes van te maken en vervolgens deze in mini blokjes te snijden. Gooi de zaadjes weg.
- Snipper de rode ui heel fijn.
- Hak de koriander fijn en houd dit apart, niet iedereen houdt van koriander.
- Meng alle fijngesneden ingrediënten en voeg 2 el citroensap toe. Meng dit goed door elkaar.
- Pak vervolgens 4 el sushiazijn, 2 el mirin en 2 el oude balsamico en meng dit met het mangomengsel.
- Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg naar smaak verse koriander toe aan het mengsel en meng deze eronder of strooi het eroverheen.
In een goed afgesloten bak, in de koeling, kan dit wel tot een week bewaard worden.
Gerookte biet
Benodigdheden
- Oven
- Ovenschaal
- Aluminiumfolie
- Rookoventje
- Rookmot of Rookpistool
- Kom
- Plastic huishoudfolie
- Schilmes
Ingrediënten
- 4 grote verse bieten
- 1 rode ui
- 1 el kappertjes
- 1 zure appel
- 5 takjes dille
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Sushiazijn
- Citroensuiker zie recept 9.2
- Citroenschijven gesuikerd en gedroogd recept 9.2
Bereidingswijze
- Zet de oven op 180°C.
- Was de bieten grondig en dep ze droog.
- Wikkel elke biet in aluminiumfolie en voeg wat olijfolie, peper en zout toe. Vouw de folie dicht en plaats de bieten met de sluiting bovenaan in een ovenschaal. Herhaal dit met alle vier de bieten.Zie ook het filmpje bij het gratis recept.
- Rooster de bieten in de oven totdat ze gaar zijn. Controleer de gaarheid door een schilmesje door de folie te steken. Het mesje moet er makkelijk doorheen glijden.
- Haal de bieten uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder daarna de schil en snijd de bieten in stukken.
- Rook de bieten in een rookoventje of in een kom met rookpistool. Wanneer zich rook ontwikkeld zet dan het oventje uit en laat de bieten 5 minuten in de rook liggen.
- Gebruik de pulsefunctie van de keukenmachine om de bieten fijn te maken. Hak de ui en kappertjes fijn en snijd de appel in kleine blokjes.
- Meng alle ingrediënten samen en breng op smaak met zwarte peper, sushiazijn en olijfolie. Proef en voeg indien nodig nog wat zout toe.
Korianderveganaise
We maken in dit recept eerst een veganaise, daarna voegen we fijngehakte koriander rijkelijk toe.
Benodigdheden
- Staafmixer
- Beker van de staafmixer
- Lepel
- Plank
- Koksmes
Ingrediënten
- 60 ml sojamelk
- 2 tl mosterd
- 1 tl zout
- 200 ml neutrale olie
- 2 tl citroensap
- 20 g koriander, fijngesneden
Bereidingswijze
In traditionele mayonaise wordt de dooier gebruikt als emulgator, maar om precies te zijn is het de lecithine in de dooier die deze functie vervult. Deze stof komt ook voor in soja en zonnebloempitten.
In veganaise gebruiken we de lecithine in de sojamelk om de emulsie te creëren en te behouden.
- Giet de sojamelk in de beker van de staafmixer en voeg de mosterd, olie, azijn, zout en peper toe. Meng kort met een lepel niet met de staafmixer.
- Voeg de olie toe.
- Zet de staafmixer op een matige (maar niet te lage) stand en plaats deze in het mengsel.
- Beweeg de staafmixer langzaam op en neer, zodat er lucht wordt opgenomen en het mengsel goed gemengd wordt. Stop met mixen wanneer de veganaise de gewenste dikte heeft bereikt.
- Meng de gehakte koriander onder de veganaise en gebruik, wanneer je dit leuk vindt, een spuitzakje om dotjes op het bord te zetten.
- Wanneer men geen koriander lust kan platte peterselie genomen worden.
- Maak nu met alle onderdelen een bord naar eigen inzicht, zie ook de foto in de header hierboven.