Citroensuiker is een geweldig dankbare smaakmaker om op de plank te hebben staan. Je kunt het zowel bij hartige als zoete gerechten gebruiken. Het is wat werk maar het loont de moeite.

Benodigdheden

  • Voedseldroger of oven met een juiste temperatuur van 70 graden
  • Pan om siroop te maken
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Houten lepel
  • Schaal
  • Plank
  • Mes
  • Koffiemolen
  • Zeefje
  • Afsluitbaar bakje

Ingrediënten

  • 5 biologische citroenen (meer of minder kan ook, afhankelijk hoeveel je wilt maken)

Siroop

Dit is een ruime hoeveelheid

  • 1000 ml water*
  • 850 g suiker, liefst lichte biologische rietsuiker*

*De hoeveelheden kunnen ook gehalveerd worden of bewaar de gemaakte siroop in de koeling, deze is langere tijd houdbaar.

  • Extra rietsuiker om naderhand, met de gedroogde citroen, te malen.

Bereidingswijze

  1. Maak de citroenen grondig schoon met een borsteltje, zelfs als ze biologisch zijn.
  2. Snijd het onderste en bovenste stukje van de citroenen af en snijd de rest in plakken van 1 cm dik.
  3. Leg de citroenschijven in een schaal, waarbij ze elkaar mogen overlappen.
  4. Kook het water en los de suiker, al roerend, erin op.
  5. Giet dit suikerwater over de citroenschijven totdat ze ondergedompeld zijn. Laat het geheel afkoelen.
  6. Leg de schijven vervolgens naast elkaar op een rooster in de droogoven of oven, nu zonder dat ze elkaar overlappen.
  7. De siroop kan bewaard worden.
  8. Droog de schijven totdat ze een beetje donker verkleurd en volledig uitgedroogd zijn. Controleer dit door er een af te laten koelen en te breken; ze moeten volledig droog en knapperig zijn.
  9. De schijven kunnen worden gebruikt als smaakmaker of decoratie voor drankjes en desserts.
  10. Wij maken er ook poeder van door ze vermalen met rietsuiker.
  11. Breek daarvoor 4-5 schijfjes in stukjes, doe deze in de koffiemolen en maal met 1-2 eetlepels suiker tot poeder.
  12. Zeef het geheel en bewaar het in een goed afsluitbaar bakje.
  13. Dit is vrij lang houdbaar op een koele donkere plek.
  14. Voor gebruik altijd even met het bakje schudden.