Sinaasappelfond

Benodigdheden

  • Plank
  • Mes
  • Koekenpan
  • Steelpan
  • Staafmixer
  • Kommen
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Knijpflesje
  • Torch of andere brander
  • Oven
  • Schilmesje
  • Ovenschaal
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten sinaasappelfond

  • 500 ml sinaasappelsap
  • 25 ml geconcentreerde groente fond
  • 80 g koude plant-based boter of kokosolie
  • Optioneel zestes van 1 bio sinaasappel
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm het sinaasappelsap met de fond op middelhoog vuur, laat tot 1/3 inkoken, voeg daarna de zestes toe.
  2. Maak klontjes of blokjes van de kokosolie of boter. Voeg deze van het vuur af toe en mix deze met een staafmixer eronder.
  3. Maak de sinaasappelfond op smaak met peper en zout. Houd hem warm tot gebruik.

Gele biet

Ingrediënten

  • 4 kleine, of 2 grote gele bieten
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 25 ml agavesiroop
  • Sap van 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Zet oven aan op 185°C. (gaar de wortels in dezelfde tijd)
  2. Was de bieten, dep ze goed droog, leg ze in een stukje aluminiumfolie waarin ze geheel passen.
  3. Voeg wat olijfolie en peper en zout toe en vouw de folie dicht. Zet met sluiting naar boven in een ovenschaal.
  4. Doe dit met alle vier de bieten.
  5. Gaar ze samen in dezelfde oven als de wortels. (zie bij quinoarecept)
  6. Rooster ze op 175°C gaar, steek een schilmesje door de folie ter controle van de gaarheid. Je moet er makkelijk inglijden.
  7. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en pel de schil eraf. Maak er wedges van, dit zijn partjes in de vorm van een sinaasappelpartje.
  8. Maak deze op smaak met de agavesiroop en het citroensap, peper en zout.
  9. Zet ze afgedekt weg.

Quinoa

Ingrediënten

  • 200 g gare quinoa (135 gram droog)
  • 250 g okra, vers of diepvries
  • 2 oranje wortels
  • 2 gele wortels
  • 100 g tuinbonen of edamame
  • 150 ml geconcentreerde groentebouillon
  • Olijfolie
  • Sushiazijn
  • Kneepje citroen of limoen

Bereidingswijze

  1. De wortels worden tegelijkertijd in dezelfde oven gepoft als de gele bieten.
  2. Leg de wortels in aluminiumfolie en voeg eventueel een beetje olijfolie toe, gaar ze en controleer hun gaarheid.
  3. Kook ondertussen de quinoa gaar, laat deze uitdampen. 
  4. Was de ontdooide okra’s.
  5. Gaar deze op laag vuur in de geconcentreerde bouillon.
  6. Wanneer de wortels gaar zijn, snijd ze dan in grove blokken, dit geeft structuur in je gerecht. Voeg ze toe aan de gegaarde quinoa.
  7. Blancheer de edamamé’s kort in kokend water met zout, 4 minuutjes is voldoende, giet ze in een zeef en voeg ze meteen toe aan de gegaarde quinoa.
  8. Breng de quinoa verder op smaak met sushiazijn, peper en zout en evt. een kneepje citroen of limoen.

Pomelo

Bereidingswijze

Snijd de pomelo uit, zie foto’s, brand deze af met een torch.

Pomelo 1
Pomelo 4