Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • Highspeedblender of soortgelijk
  • Lege schone jampot
  • Siliconen spatel
  • Schilmesje
  • Plank
  • Theedoek

Ingrediënten deeg

  • 450 g hazelnoten zonder bruine velletjes
  • 2 g zout
  • 125 g plant-based melkchocolade
  • 50 g 70% pure chocolade of plant based pure chocolade
  • 1 vanillepeul
Hazelnoten

Bereidingswijze chocolade-hazelnootcrème

    1. Warm de oven voor op 175°C.
    2. Leg het papier in de ovenschaal en leg de hazelnoten goed verdeeld in de schaal. Zet de schaal in de oven en rooster de noten ongeveer 5 minuten, beweeg met een pollepel even door de noten en laat nog eens 5 minuten roosteren.
    3. Doe de noten in de highspeedblender of soortgelijk en laat de noten op de laagste stand verkruimelen, voer daarna de snelheid langzaam op tot maximaal stand 3.
    4. Spatel regelmatig opgespatte noten terug in het mengsel, dit is belangrijk voor het mooiste resultaat. Wanneer het nodig is  laat tussendoor je blender even pauzeren.
    5. Door wrijving ontstaat hitte die ook nodig is voor dit proces, voel aan de beker is deze erg heet wacht dan 5-10 minuten.
    6. Er gaat zich een dunne hazelnotenboter vormen. De olie die vrijkomt kan de massa heel vloeibaar maken. De temperatuur kan dus ook behoorlijk oplopen.
    7. Voor de verdere bewerking laat de massa in de blender.

  1. Smelt de chocolade in de magnetron, 30 seconden op 800 watt. Een andere manier is au bain-marie, waarbij de chocolade in een metalen kom boven de stoom van een pannetje heet water gezet wordt. Laat de kom daarbij het water niet raken.
  2. Haal het merg uit de vanillepeul.
  3. Zet de blender met de notenmassa op een lage stand aan, voeg zout en vanillemerg toe.
  4. Voeg in een straaltje de gesmolten chocolade toe en blend op lage snelheid totdat alles is opgenomen.
  5. Vul de jampot of pot met klemdeksel met het mengsel en zet het weg in de koelkast.

Kletskoppen

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier of siliconensheet
  • Lepel
  • Houten lepel
  • Keukenmachine of ga verder met de hand
  • Spuitzakje
  • Plank
  • Mes

Ingrediënten

  • 240 g basterdsuiker
  • 60 g amandelmeel of -schaafsel
  • 60 g plant-based boter
  • 100 g patentbloem
  • 80 ml water
  • snufje zout
  • snufje kaneel
 
Voor de sinaasappel:
       1 volzoete handsinaasappel

Bereidingswijze

  1. Zet de oven op 185°C.
  2. Roer de boter zacht, voeg suiker en water toe.
  3. Meng dit kort in een keukenmachine of met de hand.
  4. Voeg de overige ingrediënten toe en mix of meng tot een spuitbare massa.
  5. Doe dit in een spuitzak.
  6. Spuit kleine dopjes en bak af in 10-15 minuten, dit kan verschillen per oven.
  7. Leg de kletskoppen op een rooster om ze te laten uitharden.
  8. Snijd de schil inclusief de witte laag van de sinaasappel, snijd schijven van de sinaasappel en haal het witte stukje in het midden uit de schijf, bestrooi eventueel met wat poedersuiker. 
  9. Kijk naar het voorbeeld en maak zo een bordje op als dessert. Echter de chocolade-hazelnootcrème is ook heerlijk op brood en de kletskoppen als koekjes bij de koffie.
Zo ziet het beslag eruit wanneer je het opspuit, tijdens het bakproces loopt het uit en ontstaan er gaatjes.
Gebakken kletskoppen en spuitzak met beslag.