Voor een gezond én duurzaam dieet
Je bent op dit blog uitgekomen omdat je interesse hebt in een duurzame en gezonde plantaardige leefstijl.
Plant-based, ook wel plantaardig, eten wint snel aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Of je nu op zoek bent naar een gezond dieet, een manier om af te vallen, of je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, een plantaardig dieet biedt talloze voordelen. In dit blog duiken we in de wereld van plant-based eten.
Wat is plant-based eten?
Plant-based eten betekent dat je voornamelijk producten eet van plantaardige afkomst.
Dit zijn groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en andere plantaardige voedingsmiddelen.
De mogelijkheden met plantaardige ingrediënten zijn ongekend en als je eenmaal ontdekt hoeveel smaakvolle gerechten je kunt maken gaat een wereld voor je open.
Waarom is het goed voor je?
Plantaardig eten is rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Over het algemeen krijgen mensen te weinig voedingsvezels binnen. Ook is plantaardig voedsel heel gezond voor je darmflora.
Studies tonen aan dat een dieet dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker kan verminderen. Bovendien kan het helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van de spijsvertering. Vrouwen in de overgang kunnen veel baat hebben bij een plantaardig dieet.
Mensen met inflammatoire aandoeningen zoals jicht en reuma kunnen door een plantaardig dieet aanzienlijke verbeteringen ondervinden.
Caring Doctors is een initiatief van artsen en zet zich onder andere in om het menu aanbod voor ziekenhuispatiënten en mensen in verzorgingstehuizen te veranderen in plantaardig.
Veel patiënten zijn gebaat bij deze verandering.
Dat heeft tijd nodig maar als men inziet welke gezondheidsvoordelen een plantaardig dieet heeft, komt dit vanzelf.
De productie van vlees en zuivel heeft een aanzienlijke impact op het milieu, waaronder ontbossing, waterverbruik en broeikasgasemissies. Door meer plantaardig te eten, draag je ook bij aan een duurzamere wereld.
Hoe kun je beginnen:
Als je gewend bent aan het eten van grote hoeveelheden vis en vlees en je wilt graag veranderen, start dan geleidelijk met minderen.
Begin met kleine stappen, begin bijvoorbeeld met het vervangen van vlees door plantaardige alternatieven tijdens een aantal maaltijden per week. Voeg wel meer groenten en fruit toe aan je dagelijkse maaltijden en probeer eens 2-3 dagen in de week geen dierlijk eiwit te eten.
Er zijn veel heerlijke plantaardige recepten beschikbaar maar probeer het “snackgehalte” van vele recepten niet als de standaard te nemen. Wil je namelijk ook graag wat gewicht verliezen, dan schiet dat met deze recepten niet op.
Probeer nieuwe ingrediënten, zoals linzen, kikkererwten, tofu en quinoa, en ontdek nieuwe smaken en texturen.
Yuba Plant-based Education heeft een onlinecursus met erg lekkere, verantwoorde en moderne recepten waarbij je de dierlijke component vast niet mist.
Een gezond plant-based dieet vereist wat inzicht om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, ijzer, calcium, vitamine B12 en omega-3-vetzuren uit algen consumeert. Overweeg voedingssupplementen als dat nodig is, vooral voor vitamine B12. Een overzicht van een plant-based menu opbouw vind je terug in de cursus.
Wist je trouwens dat dieren ook supplementen vitamine B 12 krijgen omdat het gras onvoldoende volwaardig is door bodemuitputting of omdat de dieren helemaal niet buiten komen?
Wist je dat vissen algen eten om aan hun omega-3 vetzuren te komen en het eten van vis dus niet persé nodig is? Een preparaat gemaakt van algen geeft voldoende aanvulling.
Veel mensen denken dat ze onvoldoende eiwit binnenkrijgen als ze plantaardig eten.
De hoeveelheid eiwit die een mens per dag nodig heeft is 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Voor plantaardig eiwit is het advies om 1,0 gram per kilogram te nemen. Wanneer je 60 kg weegt komt dit neer op 60 gram.
Veel plantaardige voedingsmiddelen zoals bonen, linzen, noten, zaden en volkoren granen zijn uitstekende eiwitbronnen.
Hoewel sommige plantaardige producten prijzig kunnen zijn, zoals speciale vleesvervangers, zijn basisvoedingsmiddelen zoals rijst, bonen, groenten en fruit meestal goedkoop en overal verkrijgbaar.
Over vleesvervangers:
Het nadeel van vleesvervangers is dat er vaak veel zout en overbodige ingrediënten in zitten die niet bijdragen aan de gezondheid. Dit is vergelijkbaar met de kant en klare vleesproducten waarin ook veel toevoegingen zitten die geen gunstige invloed hebben op je gezondheid.
Tot slot
Plant-based eten is geen trend maar het is een gezonde en duurzame manier van leven. Of je nu kiest voor één plantaardige maaltijd per week of dat je volledig overstapt, elke stap in de richting naar meer plantaardig eten draagt bij aan vooral een gezonder lichaam én een duurzamere planeet.
Wil je met goede tips en recepten je plant-based reis beginnen, kijk dan op www.yubaplantbasededucation.nl