< terug naar alle Modules

Snijtechnieken
Asset 5@2x-100
In deze eerste les leer je snijtechnieken.
Snijtechnieken zijn erg belangrijk in de plantaardige keuken.
Je gerecht staat of valt met de juiste snijtechniek van de diverse onderdelen.
Door het goed snijden van groenten maak je de groenten beter kauwbaar, makkelijker te garen of juist goed om te drogen.
Om de snijtechnieken te oefenen neem je een goed scherp koksmes en een stevige plank.
Welk mes je moet kiezen is afhankelijk van wat jij prettig vindt.
Ze zijn er in allerlei soorten, het mes kan volledig uit metaal bestaan of een handvat van een ander materiaal hebben, het
handvat moet goed aanvoelen in je hand.
Het lemmet moet mooi dun zijn en scherp zodat het mes goed door de groenten snijdt.
Een messenslijper in de vorm van een aanzetstaal is geen overbodige luxe om het mes goed scherp te houden. Koop je het
mes in een speciaalzaak vraag dan waar het mes zo nu en dan nageslepen kan worden.
Het bereiden van producten heeft als doel een verwerkbaar product te krijgen.
Hierbij komt een juiste snijtechniek goed van pas.
Opdelen, zo noemt men het verwerken van groenten, kan men in verschillende vormen tot stand brengen.
We maken het product kleiner om het beter te verwerken, maar we kunnen het ook in een speciale vorm snijden om het
mooier te laten ogen of omdat het gerecht hierom vraagt.
Bij het snijden heb je een snijdende hand, dit is meestal de hand waar je mee schrijft.
Deze snijdt de producten.
En er is een begeleidende hand, de hand die de groenten vasthoudt tijdens het snijden.
Op de volgende foto’s kun je de diverse technieken zien.

Snipperen

Deze techniek wordt toegepast om een product in kleine stukjes te snijden die liefst allen ongeveer even groot zijn.
Als voorbeeld geven we de ui, bij uitstek een te snipperen product. Door horizontale en verticale snijtechnieken toe te
passen op de ui krijgt men bij het snijden van de ui, snippers.
Deze techniek wordt het liefst uitgevoerd met een koksmes en evt. met hulp van een klein mes.

Benodigde apparatuur/gereedschap

Opdracht

Ingrediënten:

Oefen 3 technieken op een winterwortel, deze is hiervoor erg geschikt.
Schil de wortel.