Wil je overstappen naar een plantaardig dieet maar weet je niet waar je moet beginnen? Ontdek de mogelijkheden met Yuba Plant-Based Education.
Ze hebben dé cursus die jou alle tools en kennis geeft om succesvol een plantaardig dieet te volgen en meer!
Of je nu beginner bent of een ervaren kok de cursus biedt praktische inzichten, heerlijke recepten en wetenschappelijke kennis over deze gezonde leefstijl. Een plantaardige leefstijl heeft een positieve impact op het milieu en jouw gezondheid. Ga naar Yuba Plant-based Education en start met je reis naar een gezondere, duurzamere levensstijl. Schrijf je vandaag nog in voor de online plantaardige cursus en ontdek hoe heerlijk plantaardig eten kan zijn!
Yuba-plant-based education is een website waarop een onlinecursus staat die geheel gericht is op het bereiden van plantaardig eten.
Deze cursus heet plant-based daily
De cursus voorziet in technieken, informatie over producten, heerlijke recepturen en volop inspiratie.
Er staat ook veel informatie op over producten, apparatuur, eiwittransitie en informatie over hoe je een plantaardig menu moet samenstellen om geen tekorten aan vitamines, mineralen en eiwitten op te lopen.
De cursus plant-based daily is geschikt voor iedereen die graag meer kennis wil vergaren op gebied van plantaardig koken. Het niveau is voor de (beginnende) thuiskok die wil bijleren tot zelfs de chef die inspiratie wil opdoen en kennis wil verrijken.
Deze cursus is de eerste onlinecursus geschreven door Monique Moreau.
Er zijn binnenkort ook losse modules te koop die uitgelicht zijn en soms ook in de cursus staan.
De oprichtster van Yuba en schrijfster van de cursus is Monique Moreau.
Ze heeft veel ervaring en kennis over plantaardig koken en het maken van recepturen. Alle recepten zijn origineel door haar gemaakt waarbij algemene technieken maar ook nieuwere technieken gebruikt worden. Zij is chef in haar restaurant waar ze niet volledig plantaardig kookt voor haar gasten maar het principe hanteert van 80 plantbased-20 dierlijk.
Voor mensen die geheel plantaardig eten maakt zij graag een heerlijk menu.
Plant-based is een internationaal herkenbare naam voor plantaardig. Het woord vegan wordt niet gebruikt i.v.m de verwarring die kan ontstaan tussen vega (vegetarisch) en vegan (veganistisch).
Ben je geïnteresseerd in Plant-Based koken? Ga snel naar de cursus!
Inhoud:
Een goede beheersing van snijtechnieken is essentieel voor iedereen die serieus bezig is met koken, vooral binnen een plantaardig dieet. In de module “Snijtechnieken” van Yuba Plant-Based Education leer je de basisprincipes van snijden, zoals juliënne en brunoise die niet alleen je kookvaardigheden verbeteren, maar ook je gerechten verfijnen.
We laten je stap voor stap zien hoe je groenten efficiënt en veilig kunt snijden, zodat je niet alleen tijd bespaart in de keuken, maar ook prachtige, gelijkmatige stukken produceert die je gerechten naar een hoger niveau tillen. Of je nu een beginner bent of je vaardigheden wilt aanscherpen, deze module biedt alle kennis die je nodig hebt.
Voordelen van deze module:
Veiligheid: Voorkom ongelukken door de juiste snijtechnieken te leren.
Efficiëntie: Snijd sneller en met meer precisie.
Presentatie: Verbeter de visuele aantrekkingskracht van je gerechten.
Meld je aan voor de Yuba Plant-Based Education cursus en til je plant-based gerechten naar een hoger niveau met professionele snijtechnieken!
Snijtechnieken zijn belangrijk om je product te verdelen in stukjes die makkelijker garen, beter te eten zijn of een verfijnde smaak geven aan het gerecht.
De volgende technieken worden uitgelegd:
Het maken van: brunoise, julienne en het maken van plakjes.
Het snipperen van ui en het snijden met een mandoline en het gebruik van een spiraalsnijder.
Module 1 bestaat uit het aanleren van de juiste snijtechniek, hanteren van een mandoline, gebruik maken van een spiraalsnijder en deze technieken komen terug in de recepten die in deze module staan.
In principe kan heel veel gesneden worden met een goed scherp schilmes en een goede plank is hierbij noodzaak. Wanneer je een koksmes wil aanschaffen wordt uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf.
Het aanschaffen van een mandoline en of een spiraalsnijder is een mooie aanvulling maar geen noodzaak.
Een mandoline is een snij-instrument dat plakken in diverse dikten kan snijden. Vaak wordt de mandoline geleverd met opzetstukken om reepjes in diverse maten te snijden. Dit staat op de verpakking van de mandoline.
Een mandoline heeft ook een hulpstuk dat het product voor je vasthoudt om verwondingen te voorkomen. Om helemaal veilig te werken zijn er speciale handschoenen die verwondingen voorkomen.
Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, bonen en erwten, zijn essentieel in een plantaardig dieet vanwege hun rijkdom aan eiwitten, vezels, vitamines, en mineralen. Bij Yuba Plant-based Education geloven we in de kracht van peulvruchten als basis voor een gezonde, duurzame levensstijl.
Peulvruchten zijn niet alleen voedzaam, maar ook goed voor de aarde: ze verbeteren de bodemkwaliteit en vereisen minder water en energie om te produceren in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bij Yuba Plant-based Education leer je creatieve recepten en technieken om heerlijke gerechten te maken met peulvruchten en zelfs het maken van eigen tofu van sojabonen.
Wil je meer leren over de voordelen van peulvruchten en hoe je ze kunt gebruiken in je dagelijkse voeding? Ga dan voor Yuba Plant-based Education en ontdek een wereld van gezonde, plantaardige mogelijkheden!
Yuba Plant-based Education: Voor Een Gezonde en Duurzame Toekomst!
Tofu is een zeer gezond en bijna onmisbaar onderdeel in een plantaardig dieet. Er is niks mis met kant en klare tofu maar het zelf maken van tofu is een leuke bezigheid waarbij je leert hoe eenvoudig dit kan zijn.
Tofu bevat kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, B1, B2, B3, B5, E en foliumzuur.
Tofu bevat geen cholesterol.
Tofu wordt gemaakt van sojabonen. Door tegenstanders van tofu is er veel negativiteit in de wereld gezet over het eten van tofu.
Soja kan bij individuen het oestrogeen iets verhogen dat in verband wordt gebracht met het krijgen van borstkanker. Recente onderzoeken bewijzen het tegenovergestelde omdat soja fyto-oestrogeen bevat. Dit heeft niets te maken heeft met het humane vrouwelijke hormoon oestrogeen. Fyto-oestrogeen verlaagt zelfs de kans op het krijgen van borstkanker.
Neem echter geen voedingssupplement met fyto-oestrogeen omdat daar vaak te hoge doseringen inzitten.
Soja verlaagt ook het LDL cholesterol en dat is gezondheids bevorderend.
Soja is wél een allergeen waarvoor veel mensen gevoelig zijn, ben je allergisch eet dan geen tofu van sojabonen.
Doordat er bossen gekapt worden voor het verbouwen van soja en er veel water vervuild wordt is soja niet goed voor het milieu. De meeste soja verdwijnt in veevoeder en een klein gedeelte belandt op je bord.
De soja die op je bord belandt is doorgaans duurzaam geteelde of biologische soja. Hiervoor worden geen bomen gekapt.
Vlees minderen of schrappen uit je dieet levert een positieve bijdrage aan het milieu omdat er niet zoveel soja voor de mens verbouwd hoeft te worden dan voor het veevoeder.
Dit staat in de cursus volledig omschreven en deze bonen zijn van verschillende soort.
De edamamé is een soort dat jong geoogst kan worden en zelfs rauw eetbaar is. Andere soorten sojabonen worden liefst gedroogd en daarna verwerkt in gerechten of tot tofu, tempeh of miso.
Er zijn peulvruchten die wel 23 gram eiwit per 100 gram product bevatten dit zijn o.a. mungbonen, borlottibonen, kidneybonen en witte bonen.
Nachtschade-groenten, zoals tomaten, aardappelen, paprika’s en aubergines, zijn een integraal onderdeel van veel plantaardige diëten. Bij Yuba Plant-based Education bieden we een module aan die zich richt op nachtschade in onze plantaardige cursus. Deze module behandelt de voedingswaarde, voordelen en mogelijke gevoeligheden die mensen kunnen ervaren bij het consumeren van nachtschade-groenten.
Leer over de soorten aardappelen, tomaten, aubergines en paprika.
Bij Yuba Plant-based Education leer je hoe je deze groenten optimaal kunt bereiden en combineren in diverse recepten. Of je nu geïnteresseerd bent in het maken van smaakvolle tomatensauzen, geroosterde aubergine-gerechten of een bijzonder aardappelgerecht, onze module biedt je de kennis en vaardigheden om met vertrouwen te koken.
Wil je meer leren over nachtschade en hun plaats in een plantaardig dieet? Meld je aan voor onze plantaardige cursus bij Yuba Plant-based Education en ontdek de veelzijdigheid van deze unieke groenten!
Ontdek meer met Yuba Plant-based Education: Waar Plantaardige Voeding en Gezondheid Samenkomen!
Nachtschade-groenten behoren tot de Solanaceae-familie en omvatten onder andere tomaten, aardappelen, paprika’s, chilipepers, aubergines, en gojibessen. Ze bevatten natuurlijke stoffen die de plant beschermen tegen insecten en ziekten.
Ja, nachtschade-groenten zijn over het algemeen gezond en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines (A, C, en K), mineralen (zoals kalium), vezels, en antioxidanten. Ze dragen bij aan een uitgebalanceerd dieet en ondersteunen de algehele gezondheid.
Voor de meeste mensen veroorzaken nachtschade-groenten geen ontstekingen. Echter, sommige mensen met auto-immuunziekten of chronische ontstekingsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, melden dat nachtschade-groenten hun symptomen verergeren. Dit is echter vooral gebaseerd op anekdotisch bewijs en er is weinig wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteunt.
Glycoalkaloïden zijn natuurlijke stoffen die in nachtschade-groenten voorkomen en die de plant helpen beschermen tegen plagen. Hoge niveaus van glycoalkaloïden kunnen schadelijk zijn, maar de hoeveelheden die voorkomen in eetbare nachtschade-groenten zoals tomaten en aardappelen zijn doorgaans te laag om problemen te veroorzaken voor gezonde mensen.
Als je vermoedt dat je gevoelig bent voor nachtschade-groenten, kun je een eliminatiedieet proberen. Dit houdt in dat je tijdelijk alle nachtschade-groenten uit je dieet verwijdert en na een paar weken één voor één opnieuw introduceert om te zien of je symptomen optreden.
Ja, er zijn verschillende alternatieven voor nachtschade-groenten. Zo kun je zoete aardappelen gebruiken in plaats van gewone aardappelen, bieten in plaats van tomatenpuree, en courgette in plaats van aubergine in je gerechten.
Voor de meeste mensen zijn nachtschade-groenten niet slecht voor de spijsvertering en kunnen ze juist bijdragen aan een gezonde darmfunctie dankzij hun vezelgehalte. Als je echter last hebt van een gevoelige spijsvertering, kun je proberen om de groenten goed te koken of schillen om mogelijke irritaties te verminderen.
Wil je zelf plantaardige melk leren maken? Bij Yuba Plant-based Education bieden we een uitgebreide module aan waarin je de kunst van het maken van plantaardige melk onder de knie krijgt. Van amandelmelk tot pistachemelk tot sojamelk(module 2) en cashewmelk, je leert stap voor stap hoe je deze gezonde en heerlijke melksoorten thuis kunt bereiden.
Onze cursus behandelt alles wat je moet weten over het maken van plantaardige melk, inclusief de selectie van ingrediënten, de juiste verhoudingen, en handige tips om de beste smaak en textuur te krijgen. Of je nu lactose-intolerant bent, een veganistische levensstijl volgt, of gewoon op zoek bent naar gezonde alternatieven voor koemelk, de recepten helpen je om zelfbewust en met vertrouwen je eigen plantaardige melk te maken.
Je krijgt ook creatieve recepten en ideeën voor smaakvariaties, zoals pistachemelk sorbetijs of chocolade-cashewmelk.
Deze module wordt zelfs uitgebreid eind 2024 met nieuwe recepturen.
Ben je klaar om je eigen plantaardige melk te maken en je voedingspatroon te verrijken? Meld je aan voor de cursus van Yuba Plant-based Education en begin vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden van plantaardige melk!
Yuba Plant-based Education: Voor Een Gezonde en Duurzame Levensstijl!
Plantaardige melk is een zuivelvrij alternatief voor traditionele koemelk, gemaakt van plantaardige ingrediënten zoals noten (amandelen, cashewnoten), granen (havermout, rijst), peulvruchten (soja), of zaden (hennep, lijnzaad). Het is populair onder mensen die een veganistisch dieet volgen, lactose-intolerant zijn, of gewoon gezondere alternatieven zoeken.
Plantaardige melk maken is eenvoudig. Je begint met het weken van de basis, de noten of zaden, vervolgens maal je deze fijn met water in een blender en zeef je het mengsel om de melk van de pulp te scheiden. Je kunt naar smaak extra ingrediënten toevoegen zoals zoetstoffen of een snufje zout.
Zelfgemaakte plantaardige melk is vrij van ongewenste toevoegingen zoals bewaarmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, en suikers. Daarnaast kun je de smaak, dikte en voedingswaarde aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Het is vaak ook goedkoper en duurzamer dan kant-en-klare opties.
Zelfgemaakte plantaardige melk blijft meestal 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Het is belangrijk om de melk in een afgesloten container te bewaren en goed te schudden voor gebruik, omdat er natuurlijke scheiding kan optreden.
Er zijn veel ingrediënten die je kunt gebruiken voor plantaardige melk, waaronder amandelen, cashewnoten, hazelnoten, havermout, rijst, quinoa, sojabonen, kokos, en hennepzaden. Elk ingrediënt geeft een unieke smaak en textuur aan de melk.
De voedingswaarde van plantaardige melk varieert afhankelijk van de ingrediënten. Sommige soorten, zoals sojamelk, bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten als koemelk, terwijl andere, zoals amandelmelk, lager zijn in calorieën en eiwitten. Zelfgemaakte plantaardige melk bevat meestal geen toegevoegde vitamines of mineralen, tenzij je deze zelf toevoegt.
Ja, plantaardige melk kan vaak worden gebruikt als vervanging voor koemelk in de meeste recepten, zoals smoothies, soepen, sauzen, gebak, en pannenkoeken. De smaak en textuur kunnen echter iets verschillen, afhankelijk van het type plantaardige melk dat je kiest.
Je kunt je plantaardige melk op smaak brengen met natuurlijke zoetstoffen zoals dadels, ahornsiroop, of honing (als je geen veganist bent). Andere smaakopties zijn vanille-extract, cacaopoeder, kaneel, of een snufje zout.
Om plantaardige melk te maken, heb je een krachtige blender, een fijne zeef of kaasdoek, en een container om de melk in te bewaren nodig. Een notenmelkzak is ook handig voor het gemakkelijk zeven van het mengsel.
Wanneer je een notenmelkmachine hebt kun je deze 1 op 1 gebruiken voor de recepten in module 4.
Zelf plantaardige melk maken kan vaak goedkoper zijn dan kant-en-klare versies, vooral als je ingrediënten zoals noten of haver in bulk koopt. Bovendien heb je volledige controle over de ingrediënten en kun je zo min mogelijk verspillen. Macadamiamelk is wel wat duurder qua inkoop maar is zeer romig en erg smaakvol om te maken.
Wil je meer leren over het gebruik van knollen, wortels, bieten en pompoen in een gezond en gevarieerd plantaardig dieet? Bij Yuba Plant-based Education bieden we een speciale module aan waarin deze voedzame en veelzijdige groenten centraal staan. Onze cursus laat je kennismaken met de rijke voedingswaarde en culinaire mogelijkheden van knollen zoals zoete aardappelen, wortelgroenten, en seizoensgebonden favorieten zoals pompoen en biet.
In deze module ontdek je hoe je knollen, wortels, bieten en pompoen kunt bereiden en combineren in heerlijke gerechten die rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten, en vezels. Je leert verschillende kooktechnieken zoals roosteren, vriezen, zoetzuur en pureren om het beste uit deze groenten te halen en zeer creatieve recepten die perfect passen in een plantaardig dieet.
Onze cursus is ideaal voor iedereen die gezonder wil eten en meer variatie wil aanbrengen in zijn of haar plantaardige voeding. Bij Yuba Plant-based Education geloven we dat het gebruik van verse, seizoensgebonden producten zoals knollen en wortels de sleutel is tot een smaakvol en duurzaam dieet.
Meld je vandaag nog aan voor onze cursus en ontdek hoe je knollen, wortels, bieten, en pompoen kunt integreren in je dagelijkse maaltijden voor een gezonder en bewuster leven!
Yuba Plant-based Education: Je Gids naar Een Gezonde Plantaardige Levensstijl!
Knollen en wortelgroenten zijn ondergrondse delen van planten die worden gegeten als groente. Ze slaan energie op in de vorm van koolhydraten en zijn rijk aan voedingsstoffen. Voorbeelden zijn zoete aardappelen, aardperen, pastinaken, knolselderij, en wortels.
Deze groenten zijn rijk aan voedingsvezels, vitamines (zoals A, C, en K), mineralen (zoals kalium en magnesium), en antioxidanten. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van de spijsvertering, het ondersteunen van het immuunsysteem, het verbeteren van de hartgezondheid en het verminderen van ontstekingen.
Knollen en wortelgroenten moeten op een koele, donkere en goed geventileerde plaats worden bewaard, zoals een kelder of een koelkast. Vermijd het bewaren van aardappelen en uien samen, omdat ze gassen afgeven die elkaars houdbaarheid kunnen verminderen.
Er zijn veel manieren om deze groenten te bereiden, zoals roosteren, bakken, koken, stomen of pureren. Ze kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, salades, ovenschotels en zelfs in desserts zoals pompoentaart en worteltaart. Vriezen is een nieuwere techniek om van bijvoorbeeld aardpeer flakes te maken die lijken op visflakes. Op smaak gemaakt met “zeesmaken” verandert deze groente in een spannende variant.
Ja, rauwe bieten zijn gezond en bevatten veel voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer, en vezels. Ze kunnen worden geraspt of in dunne plakjes gesneden voor salades of sappen. Sommige mensen vinden de smaak echter intens, dus koken of roosteren kan de smaak milder maken.
Door het gebruik van een pickle wordt er een goede smaak toegevoegd die de biet aangenaam verandert.
Ja, pompoen lijkt misschien dikmakend maar is caloriearm en bevat veel vezels, waardoor het een vullende en voedzame keuze is voor mensen die gewicht willen verliezen of een gezond dieet willen volgen. Het kan worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.
Hoewel knollen en wortelgroenten zoals aardappelen en wortelen koolhydraten bevatten, zijn ze nog steeds voedzaam en bieden ze veel vezels, vitamines en mineralen. Voor een strikt koolhydraatarm dieet kun je minder zetmeelrijke opties kiezen, zoals radijs of koolrabi.
De kooktijd voor pompoen hangt af van de grootte en de bereidingsmethode. In blokjes gesneden pompoen duurt meestal 10-15 minuten om te koken op het fornuis, terwijl een hele pompoen in de oven ongeveer 45-60 minuten nodig heeft om zacht te worden.
Ja, de schil van wortelgroenten zoals wortels, zoete aardappelen en bieten is eetbaar en bevat vaak veel voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je ze goed wast of schrobt om vuil of pesticiden te verwijderen. Sommige mensen vinden het echter lekkerder om ze te schillen, afhankelijk van het recept.
De schil van wortels kan bitter zijn en anders smaken dan de wortel zelf die over het algemeen zoet is.
Ja, veel van deze groenten, zoals pompoen, pastinaak en biet, zijn typisch seizoensgebonden en zijn het beste in de herfst en winter. Wortels en aardappelen zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar.
Let op bij de koop of ze niet ingevlogen worden uit verre landen, groente uit het seizoen in eigen land en direct buurlanden is meestal veel gezonder doordat ze rijper geoogst worden. Zijn ze niet in het seizoen dan zijn er mogelijk andere groenten in het seizoen.
Ben je geïnteresseerd in het leren maken van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, kombucha, kefir, gemberbug, pickle, giardiniera, tepache en nog veel meer? Bij Yuba Plant-based Education bieden we een zeer uitgebreide module over fermentatie aan als onderdeel van onze plantaardige cursus. Deze module is perfect voor iedereen die de gezondheidsvoordelen van fermentatie wil ontdekken en zelf wil leren hoe je deze heerlijke, probiotica-rijke voedingsmiddelen thuis kunt bereiden.
Onze fermentatiecursus behandelt de basisprincipes van fermentatie, de wetenschappelijke achtergrond, de voordelen voor de darmgezondheid, en de verschillende fermentatiemethoden die je kunt gebruiken om smaakvolle en gezonde gefermenteerde producten te maken. Je krijgt praktische tips en technieken, zoals het gebruik van de juiste ingrediënten, het creëren van de ideale omgeving voor fermentatie, en het veilig bewaren van je zelfgemaakte producten.
Fermentatie is niet alleen een uitstekende manier om de smaak en houdbaarheid van je voedsel te verbeteren, maar het biedt ook talrijke gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde spijsvertering, een sterker immuunsysteem, en een verhoogde opname van voedingsstoffen. Bij Yuba Plant-based Education leer je stap voor stap hoe je fermentatie kunt integreren in je plantaardige dieet voor een optimale gezondheid.
Schrijf je vandaag nog in voor onze cursus en ontdek de geheimen van fermentatie om je keuken naar een hoger niveau te tillen!
Yuba Plant-based Education: Jouw Expert in Plantaardige Voeding en Fermentatie!
Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, gisten, en schimmels, suikers en zetmelen omzetten in alcohol of zuren. Dit proces helpt bij de conservering van voedsel, verbetert de smaak en textuur, en bevordert de groei van gunstige probiotica.
In deze module leer je de basisprincipes van fermentatie, verschillende fermentatiemethoden (zoals lacto-fermentatie, gistfermentatie, en schimmel-fermentatie), en hoe je populaire gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi, kombucha, kefir en nog meer zelf kunt maken. Je krijgt ook inzicht in de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel en praktische tips voor veilig fermenteren thuis.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica, gunstige bacteriën die de darmgezondheid bevorderen. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem, en het verhogen van de opname van voedingsstoffen. Daarnaast kunnen ze ontstekingen verminderen en bijdragen aan een gezonde darmflora.
Nee, je hebt geen dure apparatuur nodig om thuis te fermenteren. Voor de meeste fermentaties heb je basisgereedschappen nodig zoals een glazen pot, een fermentatiegewicht of een schone doek, een houten lepel, en soms een fermentatiedeksel. In onze cursus geven we je een overzicht van de essentiële tools en hoe je deze kunt gebruiken. We gebruiken graag inmaakpotten met klemdeksel.
Ja, fermenteren is veilig voor beginners, mits je de juiste technieken en hygiëne volgt. In de cursus van Yuba Plant-based Education leggen we uit hoe je veilig kunt fermenteren, tekenen van verkeerde fermentatie kunt herkennen, en hoe je voedselveiligheid kunt waarborgen bij het bereiden van gefermenteerde producten.
De fermentatietijd varieert afhankelijk van het type voedsel en de fermentatiemethode en de temperatuur in de omgeving. In de cursus leer je hoe je de fermentatietijd kunt aanpassen voor optimale smaak en textuur.
Ja, fermentatie biedt veel mogelijkheden om te experimenteren met verschillende groenten, kruiden, en specerijen om unieke smaken te creëren. In onze module geven we je inspiratie voor verschillende smaakcombinaties.
Veelvoorkomende fouten zijn bijvoorbeeld het gebruik van niet-schone materialen, het niet voldoende bedekken van het voedsel met pekel, of het niet volgen van de juiste fermentatietijd en -temperatuur. Onze cursus geeft je gedetailleerde richtlijnen om deze fouten te vermijden en ervoor te zorgen dat je fermentaties succesvol en veilig zijn.
De fermentatiemodule is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding, zelfvoorzienend leven, of het ontdekken van nieuwe kooktechnieken. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met fermenteren, de module biedt waardevolle informatie en praktische tips.
Wil je je kennis over granen en pseudogranen verdiepen en leren hoe je deze voedzame ingrediënten kunt integreren in een plantaardig dieet? Bij Yuba Plant-based Education bieden we een uitgebreide module aan over granen en pseudogranen en rijst, speciaal ontworpen voor iedereen die zijn voeding wil verrijken met gezonde en veelzijdige ingrediënten.
In deze module leer je alles over de verschillende soorten granen en pseudogranen en hoe je ze kunt bereiden. We behandelen populaire granen zoals spelt en rijst evenals pseudogranen zoals boekweit en quinoa. Deze voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van eiwitten, vezels, vitamines, en mineralen, en vormen de basis voor vele voedzame maaltijden.
Onze module biedt praktische informatie over:
Voedingswaarde en Gezondheidsvoordelen: Ontdek hoe granen en pseudogranen bijdragen aan een uitgebalanceerd dieet en hun rol in het bevorderen van een goede gezondheid.
Leer hoe je granen en pseudogranen kunt bereiden tot creatieve en heerlijke gerechten die je helpen om deze op een smakelijke manier in je dagelijkse voeding op te nemen.
Bij Yuba Plant-based Education geloven we in de kracht van een gevarieerd en voedzaam dieet. Onze module over granen en pseudogranen biedt je de kennis en vaardigheden om je maaltijden te verrijken met deze essentiële ingrediënten. Of je nu een doorgewinterde kok bent of net begint met plantaardig eten, onze module is een waardevolle aanvulling op je culinaire repertoire.
Meld je vandaag nog aan voor de cursus van Yuba Plant-based Education en ontdek de veelzijdigheid en voordelen van granen en pseudogranen!
Yuba Plant-based Education: Jouw Gids naar Gezonde en Voedzame Maaltijden!
Granen zijn de eetbare zaden van grasachtige planten, zoals rijst, tarwe, en haver. Pseudogranen zijn zaden van niet-grasachtige planten die worden gegeten op dezelfde manier als granen, zoals quinoa, boekweit, en amaranth. Hoewel pseudogranen geen echte granen zijn, worden ze vaak op dezelfde manier gebruikt in de keuken.
In deze module leer je over de verschillende soorten granen en pseudogranen en rijst, behandelen de verschillende soorten en hun eigenschappen en bieden smakelijke recepten en ideeën.
Granen en pseudogranen zijn rijke bronnen van vezels, eiwitten, vitamines (zoals B-vitamines), en mineralen (zoals magnesium, ijzer, en zink). Ze helpen bij de spijsvertering, ondersteunen de hartgezondheid, en bieden langdurige energie. Ze kunnen ook bijdragen aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel en een gezond gewicht.
De bereiding varieert afhankelijk van het type graan of pseudograan. Over het algemeen worden granen en pseudogranen gekookt in water of bouillon. We bespreken in de cursus specifieke kooktijden en -technieken voor elk type, evenals tips voor het verbeteren van de smaak en textuur.
Ook geven we een variant op paella met onverwachte variatie maar op dezelfde unieke wijze bereidt.
Niet alle granen bevatten gluten. Bijvoorbeeld, rijst, quinoa, en boekweit zijn van nature glutenvrij en geschikt voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Tarwe, gerst, en rogge bevatten echter gluten en moeten worden vermeden door mensen met deze aandoeningen.
Ja, veel granen en pseudogranen kunnen worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Kook de granen eerst en laat ze afkoelen voordat je ze in luchtdichte zakken of containers plaatst. Ze kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Ongekookt raden wij af in te vriezen.
Deze module is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in gezond koken, plantaardige voeding, en het leren over voedzame ingrediënten. Of je nu een beginner bent of een ervaren kok, je zult waardevolle informatie en praktische tips vinden die je kunnen helpen om granen en pseudogranen effectief in je dieet op te nemen.
Ben je op zoek naar manieren om je plantaardige maaltijden op smaak te brengen met heerlijke uitdagende recepten? Bij Yuba Plant-based Education bieden we een uitgebreide module aan over smaakmakers, ontworpen om je culinaire vaardigheden te verbeteren en je maaltijden naar een hoger niveau te tillen.
Onze module over smaakmakers richt zich op het gebruik van kruiden, specerijen, sauzen, en andere smaakmakers om je plantaardige gerechten te verrijken. Of je nu nieuw bent in de wereld van plantaardig koken of een ervaren chef, deze cursus biedt waardevolle inzichten en praktische tips voor het creëren van smaakvolle en uitgebalanceerde maaltijden.
Wat Je Kunt Verwachten van de Smaakmakers Module:
De module begint met de wetenschap achter smaak en alle smaken worden uitgebreid beschreven. Smaak is ook emotie en dat wordt uitgelegd.
Door de hele online cursus komen kruiden en specerijen volop onder de aandacht, ook het gebruik van onder andere tamari, sushiazijn en miso komt aan bod. Smaakmakers zijn de puntjes op de i in je gerechten.
In deze module leer jezelf om diverse smaakoliën te maken, veganaises op basis van aquafaba of sojamelk.
Verder leer je klassieke variaties te maken op deze veganaises zoals de remouladesaus.
Het gebruik van tapioca om zelf crackers te maken en het maken van zout met smaak komt aan bod. Diverse crémes op basis van plantaardige yoghurt en kruidenolie.
Bij Yuba Plant-based Education geloven we dat de juiste smaakmakers het geheim zijn voor het bereiden van heerlijke plantaardige maaltijden en daarom hebben we daar een module over gemaakt. Meld je vandaag nog aan voor onze cursus en ontdek hoe je met deze fijne smaakmakers je keuken kunt transformeren en je plantaardige gerechten.
Smaakmakers zijn ingrediënten zoals kruiden, specerijen, sauzen, en natuurlijke zoetstoffen die worden toegevoegd aan gerechten om de smaak te verbeteren en te verdiepen. Ze zijn belangrijk omdat ze helpen om maaltijden op smaak te brengen, variëteit te bieden, en de voedingswaarde van je gerechten te verhogen.
Onze cursus behandelt een verscheidenheid aan kruiden en specerijen, zoals kurkuma, komijn, koriander, paprika, en kaneel. We bespreken hun smaakprofielen, van een aantal hun gezondheidsvoordelen, en hoe je ze kunt gebruiken in verschillende gerechten om de smaak te verbeteren.
In de module smaakmakers komen specifieke smaakmakers aan bod en de wetenschap achter smaak.
Bij Yuba Plant-based Education zijn we erg gericht op het creeren van mooie recepturen én het goed op smaak maken. Dit wordt vaak onderschat.
Daarnaast vinden we olie, veganaises, crèmes, smaakzouten en crackertjes heerlijk bij een gerecht.
Daar hebben we deze module aan gewijd.
We delen recepten en tips voor het combineren van ingrediënten om sauzen en dressings te creëren die passen bij verschillende soorten maaltijden. Smaak is de rode draad van de gehele cursus.
Ja, veel van de smaakmakers die we in de module behandelen, zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende dieetvoorkeuren, zoals keto of paleo.
Een goede staafmixer of blender en een aantal keukengerei zoals maatlepels en kommen zijn voldoende om zelfgemaakte sauzen en kruidenmengsels te maken. We bespreken ook eventuele aanvullende apparatuur die nuttig kan zijn in de cursus. In de module smaak worden diverse mogelijkheden beschreven waarmee je de oliën kunt maken.
In de cursus staat ook allerlei informatie over gereedschap en apparatuur.
Veelvoorkomende fouten zijn het overmatig gebruik van smaakmakers, het niet goed combineren van smaken, en het niet aanpassen van de hoeveelheden aan persoonlijke voorkeur. In de cursus wordt beschreven op welke manier je een heerlijke smaak kan bereiken in je gerechten.
Wanneer je de hoeveelheden van de recepturen volgt is het alleen nog de toevoeging van peper en zout die erg persoonlijk kan zijn.
Let goed op wanneer je zoutloos eet of moet eten dat je het zout uit het recept laat wanneer dit is aangegeven. Gebruik veel verse kruiden om gerechten op smaak te maken, deze komen veelvuldig aan bod in de gehele cursus.
De gehele cursus van Yuba is opbouwend dus begin je bij module 1 enz. dan ben je toe aan module 8. Begin je meteen aan module 8 dan kan deze wel een beetje moeilijker zijn, vooral het oefenen met het maken van de veganaises en crèmes.
De tapiocacracker is een hele uitdaging maar erg leuk om te maken.
Module smaakmakers daagt jou uit om zelf te experimenteren met andere ingrediënten.
Ben je klaar om je plantaardige kookvaardigheden naar een hoger niveau te tillen met de frisse smaken van citrusvruchten? De citrus module van Yuba Plant-Based Education biedt je alles wat je moet weten over het gebruik van citrus in een plantaardig dieet. Ontdek hoe je de unieke smaken en voedingsvoordelen van sinaasappels, citroenen, limoenen, grapefruits, en andere citrusvruchten kunt integreren in je dagelijkse maaltijden. Maak uiteenlopende gerechten van zoet tot hartig met deze mooie vruchten.
Bij Yuba Plant-Based Education krijg je toegang tot een uitgebreide cursus die zowel beginners als ervaren koks helpt om meer uit plantaardige voeding te halen. Met de citrus module leer je niet alleen over de smaakvolle toepassingen van citrus, maar ook over de gezondheidsvoordelen die deze vruchten aan je plantaardige dieet toevoegen.
Wil je jouw gerechten verrijken met de frisse, pittige smaken van citrus? Schrijf je vandaag nog in voor de cursus van Yuba Plant-Based Education en ontdek hoe veelzijdig citrusvruchten zijn in een plantaardig dieet.
Citrusvruchten zijn onmisbaar in de keuken, ze worden onderschat.
De recepturen die je leert zijn zeer uiteenlopend en daarom zijn deze vruchten dan ook zeer speciaal. De variatie van zoet tot zuur, de etherische oliën in de schil, de opbouw van het vruchtvlees en de kennis per product vind je allemaal in deze module.
De vele gezondheidsvoordelen van citrusvruchten, zoals het hoge gehalte aan vitamine C, antioxidanten, vezels, en essentiële mineralen maakt dat deze vruchten een goede keuze zijn in een gezonde leefstijl. Citrusvruchten kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering, en het bevorderen van een gezonde huid.
Ja, er staat veel informatie in over herkomst en opbouw van de vrucht.
In de recepten staat de techniek omschreven en geïllustreerd hoe je een citrusvrucht moet uitsnijden, voor de duidelijkheid is dit met een pomelo gedaan maar beheers je eenmaal de techniek dan kun je dit zelfs toepassen op limoenen.
Er zijn geen echte bakrecepten maar er wordt wel een citroen cheesecake gemaakt. Ook worden 2 andere vruchten in de receptuur en de module meegenomen en dat zijn de mango en de ananas omdat deze twee vruchten qua smaak heel goed passen bij citrusvruchten. Het ananasijs wil je niet missen.
Het is handig als je een plank, mes en een blender hebt, dit geldt eigenlijk voor de gehele cursus. Wanneer je een vriezer hebt kan het ijs ook zonder machine gemaakt worden. Door de gehele cursus krijg je vaak alternatieven aangereikt, wij snappen dat niet iedereen apparatuur heeft.
Citrusvruchten zijn zeker smaakmakers, de schil bevat zeer speciale etherische oliën die gebruikt kunnen worden in een gerecht, een kneepje citroen of limoen tilt veel gerechten op naar een mooier gerecht. Het eten van het zoete vruchtvlees van sinaasappels en mandarijnen in een salade zorgt voor een mooie balans met het pittige van een rucola salade en is daar dan dé smaakmaker bij uitstek.
Wil je je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau tillen en de kunst van plantaardig koken onder de knie krijgen? De Chefsmodule van Yuba Plant-Based Education biedt een uitgebreide training in diverse geavanceerde kooktechnieken. Leer hoe je verrukkelijke gerechten bereidt, van kaviaar tot tempura, en ontdek de geheimen van plantaardige kaas.
Wat leer je in de Chefsmodule?
Deze module biedt lessen met stap-voor-stap instructies, geschikt voor zowel hobbykoks als professionele chefs die hun plantaardige kookvaardigheden willen verfijnen. Je leert niet alleen nieuwe technieken, maar ook hoe je creatief kunt experimenteren met plantaardige ingrediënten om unieke gerechten te creëren.
Leer hoe je plantaardige kaviaar maakt met behulp van moleculaire gastronomie. Ontdek de techniek van sferificatie om parels te creëren die qua textuur en smaak vergelijkbaar zijn met traditionele kaviaar.
Karaage (Japanse Gebakken Kip): Ontdek hoe je een plantaardige versie van de klassieke Japanse karaage maakt, met een knapperige buitenkant en sappige binnenkant. Perfect voor liefhebbers van Japans streetfood!
Drogen en Espuma: Verken de kunst van het drogen om smaakintensiteit te verhogen en de creatie van espuma, luchtige schuimen die textuur en flair toevoegen aan je gerechten.
Frituren en Tempura: Beheers de technieken van frituren en tempura om heerlijke, krokante gerechten te maken die zowel licht als smaakvol zijn. Leer de geheimen van het perfecte beslag en hoe je ingrediënten optimaal kunt bereiden.
Plantaardige Kaas: Ontdek de basisprincipes van het maken van plantaardige kaas. Leer de beginselen over de fermentatieprocessen, smaakontwikkeling en textuurcreatie.
Begin vandaag nog met de cursus en werk naar deze mooie laatste module toe, de chefsmodule van Yuba Plant-Based Education!
De chefsmodule geeft de cursist een leuke spannende uitdaging iets bijzonders te maken. Na alle mooie recepturen van de andere modules is deze module de kers op de taart.
Deze module is de laatste van 10 modules omdat je daar naartoe werkt, heb je in de andere modules de recepten bijna allemaal doorlopen dan vind je dit echt een uitdaging. 1 recept omvat moleculaire technieken, dat zul je niet snel in huis hebben maar de chef wel. Daarom wordt deze techniek ook nog een keer uitgelicht met kaviaar gemaakt van agar agar.
Een paar filmpjes illustreren onder andere deze techniek.
Espuma kan ook zonder de fles gemaakt worden maar dan is de luchtigheid anders. Je klopt dan de plantaardige room apart op en mengt deze op het moment dat je deze op het bord wil doen eronder.
Je kunt vragen stellen over alle modules, dus ook over deze, in sommige gevallen word je gebeld om de uitleg nog beter door te geven, geef in de mail bij je vraag altijd je telefoonnummer.
Dat is een hele leuke vraag, je bent al een chef in eigen keuken na deze hele cursus, om echt een plantaardige chef te worden moet je ook ervaring opdoen in diverse keukens. Wellicht kun je, wanneer je goed geoefend hebt met alle technieken in de hele cursus, in een keuken werken om meer ervaring op te doen. Vertel erbij wat je allemaal beheerst, en dat is na deze cursus chefwaardig.
Het is geen officiële opleiding maar in de cursus wordt zoveel geboden dat wanneer je ambitie hebt om chef te worden en je oefent voldoende met de aangeboden technieken je meer weet dan de doorsnee niet plant-based chef. Er komen gelukkig steeds meer plant-based restaurants die graag personeel aannemen met ervaring en kennis.
Daar kunnen we heel kort over zijn, een dikke JA!!!
Ben je enthousiast geworden? Doe jezelf een plezier met de cursus!
Copyright © 2024 Yuba Plantbased Education. All Rights Reserved. Design & Development: kognac.nl